Jubilarne 30. Smotra vina južne Istre i 30. Smotra maslinovog ulja Istre, održane krajem travnja, nesumnjivo spadaju među najdugovječnije u Istri i šire u regiji. Vodnjan je izrastao u centar maslinarstva i grad vrhunskog maslinovog ulja.

Smotre koje organiziraju Grad Vodnjan i Udruga Agroturist Vodnjan, okupile su 66 najboljih proizvođača, te najbolje stručnjake i mnoge ljubitelje vrhunskog maslinovog ulja i vina. Prijavljena su bila 83 uzorka maslinovog ulja od kojih su 52 zlatna, 10 srebrna i 4 brončana. Za vino je bilo prijavljeno 22, od kojih je 12 zlatnih i 9 srebrnih. U sklopu jubilarnog programa dodijeljena su posebna priznanja i nagrade maslinarima i vinarima. Za sve sudionike događanja upriličene su degustacije maslinova ulja i vina, predavanja te izložba.

Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio ponosno je izjavio da 30 godina vrijednog rada i suradnje, podizanja vrijednosti proizvoda i čuvanje tradicije, pokazuje odlične rezultate.

Prije tri desetljeća većina proizvođača bili su mali poljoprivrednici koji su maslinike održavali više radi tradicije. Nakon 30 godina, sinergijom Grada, Udruge Agroturist, Turističke zajednice i poljoprivrednika, stvorena je gospodarska grana i zajednica proizvođača, od kojih su veliki dio profesionalci. Vodnjan je stavljen na svjetsku kartu visoko kvalitetnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Uz to, izuzetno je važno da je očuvan genetski materijal naših sorti, naš znak prepoznatljivosti. S tim znakom možemo nastupiti bilo gdje u svijetu, istaknuo je Pastrovicchio.

I u vinogradarstvu su napravljeni veliki koraci

Osvrnuo se i na vinogradarstvo i kazao da su učinjeni veliki koraci, manje po brojkama u odnosu na maslinarstvo, ali i tu su iskočili renomirani profesionalni vinogradari koji stvaraju nove vinarske proizvode, poput svježe malvazije ili pjenušce. Jedan od vrijednih rezultata rada proteklih godine svakako je i očuvanje vodnjanskog Vin de Rosa, koji je već bio zaboravljen. Danas ga proizvodi više vodnjanskih vinara.

Dr. sc. Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu podvukao je kako je Istra osmu godinu zaredom najbolja maslinarska regija na svijetu, te ima najveću manifestaciju mladog maslinovog ulja u Hrvatskoj. Rezultati su to 30-godišnjeg rada i provođenja kvalitetne strategije. Maslinari su koristili fondove Europske unije, a naglasio je i važnost znanja u korištenju EU fondova, edukacije mladih i promocije proizvodnje ulja.

Tijekom tri desetljeća itekako se promijenila tehnologija i puno je mladih odabralo studij, tako da danas imamo mlade stručne proizvođače. Sa zadovoljstvom ističem da mi je drago vidjeti kako se ta grana poljoprivrede uspješno razvija. Mi imamo dobre izglede i za daljnji razvoj i povećanje količina, za jače uključivanje mladih u proizvodnju kao i za zajednički nastup na Europskom tržištu, istaknuo je Pinzan.

Foto: Asim Čabaravdić