Arhivska međimurska vina, odnosno njih sedam, stavljeno je na kušanje i ocjenjivanje 21 sretniku koje je domaćin Vinarija ‘Kocijan’ nedavno pozvala na prvu ovakvu priredbu u međimurskoj povijesti vina i posebnu u povijesti obitelji Kocijan iz Štrigove. U njihovoj lijepoj, modernoj i ugodnoj kušaonici predstavljeno je 8 arhivskih vina iz vlastitog uzgoja ili proizvodnje.

Zaslužni za ovaj veličanstveni događaj na kojem su se kušala najbolja vina su istinski stvaratelji Petar i Vladimir Kocijan. Oni su tradiciju stvorili 1993. godine kad su se ozbiljnije krenuli baviti proizvodnjom vina.

Petar i Vladimir Kocijan

Moderator cijelog događaja bio je sommelier i enolog Ivan Goričanec iz Murskog Središća. Prva osoba večeri bio je Darko Lugarić iz Zagreba, vodeći hrvatski sommelier i ponajbolji hrvatski poznavatelj vina.

Domaćini, Petar i Andreja Kocijan, redom su pred 21 odabranog poznavatelja vina iznijeli: pozdravno vino pušipel classic, šipon berbe 1997. (12 % alkohola), pušipel berbe 2012. (13,06 % alkohola), rizling rajnski 2012. (12 % alkohola), rizling rajnski 2013. (14,05 % alkohola), graševina berba 2007. (12 % alkohola), pušipel 2013. (14,02 % alkohola) i traminac mirisavi 2013. (12 % alkohola). Riječ je o vinima izbornih i kasnih berbi koja sadržavaju alkohole od 12 do 14,05 volumnih postotaka alkohola.

Idealno podneblje za vrhunska vina

Lugarić je za svako vino naveo njegove posebnosti, pojasnio način i prigodu pijenja, te je posebno pohvalio domaćine i čestitao na hrabrosti priređivanja kušanja i degustacije arhivskih vina, kao prvih u Međimurju i među prvima u Hrvatskoj. Posebno je govorio o sorti pušipel. Naglasio je kako su međimurski vinari iz prosječne sorte grožđa šipon stvorili ‘veliki’ pušipel kojeg mogu staviti pred svakog gosta. Naglasio je i kako je podneblje u Međimurju idealno za stvaranje i držanje arhivskih vina, ali i pjenušaca.

Mladima su arhivska vina vrlo izazovna i poticajna za daljnja istraživanja njihovih svojstava

Arhivsko vino je kvalitetno ili vrhunsko vino koje je u podrumskim uvjetima čuvano pet ili više godina. Od toga najmanje tri godine u boci. Ova vina se piju umjereno, u svečanim prigodama, dobrom društvu i nakon dobrog objeda ili večere, istaknuo je Darko Lugarić, impresioniran kvalitetom Kocijanovih arhivskih vina.

Na kraju kušanja i uživanja nazočni znalci su arhivskim vinom večeri proglasili mirisni traminac, berbe 2013. s 12 posto alkohola. Petar je rekao kako je to bila izborna berba bobica, a tijekom berbe bobice su imale 186 oechsla sladora. Ugodu degustiranja savršenih vina obogatili su prvi ovogodišnji pečeni kesteni iz vlastitog nasada Mihaela i Martine Frančić iz Peklenice. Zatim ukusni naresci koje je spremila domaćica Andreja koja je pozvala sve ljubitelje vina na nova druženja u njihovoj modernoj i ugodnoj vinariji u Štrigovi.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje