Mlado vino Portugizac Selection predstavljeno je u zagrebačkom Matisu u organizaciji udruge Portugizac Plešivica.

Radi se o suhom vinu, mekanog, tipično sortnog mirisa, ugodnih aroma i ugodne svježine. Patka, guska, krvavice i buncek, a posebice kesteni, jela su uz koja savršeno pristaje. Ova sorta i robna marka Zagrebačke županije uzgaja se u vinogradima na obroncima Plešivice, u Jastrebarskom i u okolnim mjestima na 25 hektara udruženih 17 vinarija udruge Portugizac Plešivica, dok se u cijeloj podregiji Plešivica uzgaja na 40 hektara.

Očuvanje tradicije i bolja prepoznatljivost

Udruga Portugizac Plešivica to vino na tržište stavlja pod zajedničkom etiketom Portugizac Selection.

Cilj projekta Portugizac Selection je očuvanje tradicije, proizvodnja veće količine vina prepoznatljive i ujednačene kvalitete te lakši nastup na tržištu uz bolje postizanje cijene, istaknuo je tajnik Željko Gregorić.

On je uz predsjednika udruge Tomu Haramiju predstavio rad i djelovanje udruge. Grožđe vinari odvoze na zajedničku preradu u Poljoprivrednu zadrugu Plešivica koja proizvede od 1500 do 2000 butelja Portugisca Selection. Na tržištu se nalazi po cijeni od 35 kuna, a sav ostali portugizac poznati vinari plešivičkog kraja plasiraju s vlastitim etiketama.

Uz portugizac kušali su se i sirevi udruge Sirek
Foto: Marko Čolić

Kušanje prve čaše portugisca pratili su sirevi udruge malih sirara Zagrebačke županije „Sirek“ koja je osnovana prije 15 godina i okuplja 20 članova, od čega njih 12 ima mini sirane koje se nalaze širom Zagrebačke županije. Tajnica udruge Anđelka Pejaković, istaknula je da se udruga 2019. godine pridružila Festivalu Portugisca s promocijom raznih vrsta sireva, a ove godine je portugizac u čašama uzvanika pratio polutvrdi plešivički punomasni kravlji sir – čvrstog tijesta, svijetlo žute boje, čvrste kore, boje slame te bogatog, punog, zrelog okusa i arome, kojeg proizvodi obitelj Šestak. Petra Masnec, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Jastrebarsko, predstavila je prirodna bogatstva, atraktivne biciklističke te vinske ceste Plešivice.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje