Mlado vino Portugizac Selection predstavljeno je u zagrebačkom Matisu u organizaciji udruge Portugizac Plešivica.

Radi se o suhom vinu, mekanog, tipično sortnog mirisa, ugodnih aroma i ugodne svježine. Patka, guska, krvavice i buncek, a posebice kesteni, jela su uz koja savršeno pristaje. Ova sorta i robna marka Zagrebačke županije uzgaja se u vinogradima na obroncima Plešivice, u Jastrebarskom i u okolnim mjestima na 25 hektara udruženih 17 vinarija udruge Portugizac Plešivica, dok se u cijeloj podregiji Plešivica uzgaja na 40 hektara.

Očuvanje tradicije i bolja prepoznatljivost

Udruga Portugizac Plešivica to vino na tržište stavlja pod zajedničkom etiketom Portugizac Selection.

Cilj projekta Portugizac Selection je očuvanje tradicije, proizvodnja veće količine vina prepoznatljive i ujednačene kvalitete te lakši nastup na tržištu uz bolje postizanje cijene, istaknuo je tajnik Željko Gregorić.

On je uz predsjednika udruge Tomu Haramiju predstavio rad i djelovanje udruge. Grožđe vinari odvoze na zajedničku preradu u Poljoprivrednu zadrugu Plešivica koja proizvede od 1500 do 2000 butelja Portugisca Selection. Na tržištu se nalazi po cijeni od 35 kuna, a sav ostali portugizac poznati vinari plešivičkog kraja plasiraju s vlastitim etiketama.

Uz portugizac kušali su se i sirevi udruge Sirek
Foto: Marko Čolić

Kušanje prve čaše portugisca pratili su sirevi udruge malih sirara Zagrebačke županije „Sirek“ koja je osnovana prije 15 godina i okuplja 20 članova, od čega njih 12 ima mini sirane koje se nalaze širom Zagrebačke županije. Tajnica udruge Anđelka Pejaković, istaknula je da se udruga 2019. godine pridružila Festivalu Portugisca s promocijom raznih vrsta sireva, a ove godine je portugizac u čašama uzvanika pratio polutvrdi plešivički punomasni kravlji sir – čvrstog tijesta, svijetlo žute boje, čvrste kore, boje slame te bogatog, punog, zrelog okusa i arome, kojeg proizvodi obitelj Šestak. Petra Masnec, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Jastrebarsko, predstavila je prirodna bogatstva, atraktivne biciklističke te vinske ceste Plešivice.