Istra je danas poznata vinska regija, malvazija i teran vrhunska su vina, a Vinistra je više od manifestacije, ona je istarski stil života, jedinstvena je poruka s ovogodišnje 30. jubilarne Vinistre održane sredinom svibnja, na kojoj se predstavilo 125 izlagača, među kojima 85 vinara i više proizvođača vinarske opreme.

Među izlagačima su i ovogodišnji osvajači odličja s Vinistrinog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića i Svijeta malvazija na kojima je dodijeljeno ukupno 15 platinastih, 178 zlatnih i 78 srebrnih medalja.

Šampionske titule

Šampionske titule osvojile su vinarije Bastian za najbolju svježu malvaziju, Deklić za odležanu malvaziju i mladi teran, Benvenuti za zreli teran, Vinska klet Kralj iz Slovenije za mladi refošk, a Bordon također iz Slovenije za zreli refošk. Grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011. najbolje je ocijenjena malvazija s osvojenom titulom Best in Show.

U kategoriji jakih alkoholnih pića platinastom medaljom okitili su se Šinjora barrique 2021. – Komovica, Destilerije Frane te Aura Teranino 2024. i Aura Medenica 2024., destilerije Aura. Sva tri destilata dobila su visokih 95 bodova. Na otvaranju Vinistre obratio se Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

-U proteklih 30 godina naša udruga u suradnji s partnerima napravila je uistinu mnogo za istarsko vinogradarstvo i vinarstvo. Od male nepoznate vinske regije stvorili smo u svijetu prepoznatljiv brend. Ni kao udruzi ni kao manifestaciji Vinistri nije bilo lako opstati tijekom svih tih godina. Na našem putu suočavali smo se s brojnim izazovima, no zahvaljujući zajedništvu i jasno zacrtanim ciljevima uspjeli smo ih riješiti. Vinistra je više od udruge, više od manifestacije. Ona je potvrda da zajedno možemo i planine pomaknuti!, istaknuo je Luka Rossi. Zahvalio se članovima udruge – vinogradarima i vinarima, prethodnim predsjednicima udruge Vinistra – Ivici Matoševiću i Nikoli Benvenutiju kao i svima koji su pomogli prije 30 godina pokrenuti ovu lijepu i zanimljivu istarsku vinsku priču.

Vinogradari i vinari su najbolji ambasadori

Otvarajući Vinistru istarski župan Boris Miletić istaknuo je kako se u Istri na području poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva napravio veliki iskorak i to najprije zahvaljujući vinogradarima i vinarima.

Ako je Hrvatsku od osamostaljenja najviše promovirao sport, reći ću da su naši vinogradari i uljari najbolji ambasadori Istre. Vinistra je više od manifestacije. Ona je naš istarski lifestyle, ono što živimo, ono što volimo, ono što njegujemo i ono na što možemo i moramo biti ponosni. Stoga nije slučajno da je prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles lani došlo baš u porečku Žatiku, poručio je Miletić.

Dičimo se sortama

Pozdravljajući vinare i sve posjetitelje Vinistre Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede čestitao je istarskim vinarima i odao priznanje organizatorima ove jedinstvene vinske manifestacije.

-Istarski težaci su i prije ove manifestacije radili naporno u vinogradima kako bi kasnije kroz Vinistru brendirali istarske autohtone sorte, prvenstveno malvaziju, kasnije teran, ali i momjanski muškat, danas zaštićene sorte na europskoj razini. Hrvatska ima više od 250 sorti, od toga više od 150 autohtonih i s time se moramo ponositi. Dičimo se sortama, a Vlada i Ministarstvo poljoprivrede će i dalje kroz zajednički rad dati punu potporu istarskim težacima – vinogradarima i vinarima i ovoj manifestaciji, podvukao je Majdak.

Klaudio Tomaz, Vinarija Tomaz Motovun, jedan je od najnagrađivanijih vinara na Vinistri.

Na ovoj sjajnoj manifestaciji osvojili smo pregršt zlatnih medalja i šest šampionskih titula što nam nesumnjivo daje dodatnu snagu da i dalje nastojimo podizati ljestvicu kvalitete vina. Prošle smo godine krenuli s izgradnjom vinarije i s planiranom investicijom od 2.700.000 eura, ali rat u Ukrajini i drugo u svijetu, uzrokovalo je rast ulaganja na 4.300.000 eura. Nije mala razlika, ali Bože daj zdravlja i sve ćemo to pregrmiti tako da možemo koračati sretno i ponosno. Ove godine tržištu nudimo oko 300.000 butelji vina, što za jednu istarsku obiteljsku vinariju nije malo. Tržište nas sve više prihvaća i sve smo više uvršteni u vinske karte Hrvatske, a plasiramo dosta vina u inozemstvu.

Foto: Asim Čabaravdić