Nakon dvije pandemijske godine u porečkoj dvorani Žatika početkom svibnja održana je najveća i najstarija regionalna izložba vina, 28. VINISTRA, na kojoj je Kozlovićeva malvazija iz 2018.g. proglašena najboljom.

 class=

Na ovogodišnjoj Vinistri Kozlovićeva Santa Lucia proglašena je za najbolju malvaziju na svijetu. Također, Kozlović je osvojio i titulu za najbolju odležanu malvaziju, dok je Deškovićeva pak najbolja svježa.

Uz Gianfranca Kozlovića, platinasta su odličja dobila i vina preminulog Marijana Armana te obitelji Dešković i Ferenac, potom Benvenutijev i Pilatov muškat, a uz Kozlovićevu zrelu malvaziju, platinom se okitila i Pilatova zrela malvazija. Vinarija Kozlović osvojila je još jedan tron, i to za svježi teran, dok je kao najbolji zreli refošk ocijenjen onaj slovenskog poduzeća Vinakoper.

Veliko je iznenađenje šampionska titula za odležani teran, koja je pripala Paolu Agapito, malo poznatom buzetskom vinaru, a radi se o teranu iz 2018. godine.

 class=
U dvorani od 3.500 četvornih metara u tri dana na izložbi je sudjelovalo više od 110 izlagača, od čega 80-ak vinara, te posjetilo oko 20 tisuća vinoljubaca.

Istra – za rad, život i uživanje

Otvarajući ovu tradicionalnu manifestaciju istarski župan Boris Miletić naglasio je da su ove godine ocjenjivači imali pred sobom rekordan broj uzoraka – 565 uzoraka vina i rakija, od toga 273 malvazije.

Kad vidimo koliko zlatnih i platinastih medalja je podijeljeno ove godine svi skupa možemo biti ponosni na naše vinare. Imamo izvrsnu zemlju i uvjete. Istrijani su tijekom godina uveli nove tehnologije i sada smo zahvaljujući njima na svjetskoj vinskoj karti. Naši vinari stoga su itetako zaslužni za brendiranje Istre za rad, život i uživanje, naglasio je župan Miletić.

Svečanosti su prisustvovali brojni visoki dužnosnici; među njima je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić; zatim savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, župan i dožupanica Istarske županije Boris Miletić i Jessica Acquavita, porečki gradonačelnik Loris Peršurić, predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti te predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, istarski saborski zastupnici, delegacija gradskih vlasti iz prijateljskog Poinga, Njemačka, i mnogi drugi.

 Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti istaknuo je da su se nakon dvije neizvjesne pandemijske godine okupili opet u Žatiki.

-Naša se vinska priča nastavlja uz puno uloženog truda i sredstava, nakon svih nemilih okolnosti. Osobito me raduje što se ove godine predstavljaju, uz već priznata imena, i mlade generacije vinara s vinima izvrsne kvalitete, rekao je Benvenutii upozorio da sve manje imamo vinograda, pa i vina.

S oko 18 i pol tisuća hektara proizvedemo oko 75 milijuna litara vina. No to nije dostatno. Na tri proizvedene litre vina, uvezemo jednu. Kvalitetom konkuriramo, ali ne i cijenom jer naša vina nisu još dovoljno prepoznata u svijetu. Prosječna izvozna cijena malvazije je oko pet eura. Talijanski vinari za sličan proizvod mogu dobiti šest i pol, sedam, ističe Benvenuti.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević se globalno osvrnuo na još uvijek nedovoljnu proizvodnju vina u Hrvatskoj te veću vidljivost naših vina u svijetu. Naglasio je da kao država moramo više ulagati u marketing. HGK-a će sufinancirati nastup 30-ak hrvatskih vinara na najvećem svjetskom kupoprodajnom sajmu u Düsseldorfu. Tamo dolazi više od sedam tisuća vinara iz cijeloga svijeta. Kovačević je još podvukao da je RH velika uvoznica vina. Uvozi se godišnje više od 25 milijuna litara i nažalost protekle godine zabilježen je trgovinski deficit od 18 milijuna eura.

Vjerujem da istarski teran i malvazija kvalitetom i cjenovno dobro uravnoteženii. Uz nešto bolju standardizaciju imaju veliki izvozni potencijal, pohvalio je Kovačević najpopularnija istarska vina.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje