Nakon dvije pandemijske godine u porečkoj dvorani Žatika početkom svibnja održana je najveća i najstarija regionalna izložba vina, 28. VINISTRA, na kojoj je Kozlovićeva malvazija iz 2018.g. proglašena najboljom.

 class=

Na ovogodišnjoj Vinistri Kozlovićeva Santa Lucia proglašena je za najbolju malvaziju na svijetu. Također, Kozlović je osvojio i titulu za najbolju odležanu malvaziju, dok je Deškovićeva pak najbolja svježa.

Uz Gianfranca Kozlovića, platinasta su odličja dobila i vina preminulog Marijana Armana te obitelji Dešković i Ferenac, potom Benvenutijev i Pilatov muškat, a uz Kozlovićevu zrelu malvaziju, platinom se okitila i Pilatova zrela malvazija. Vinarija Kozlović osvojila je još jedan tron, i to za svježi teran, dok je kao najbolji zreli refošk ocijenjen onaj slovenskog poduzeća Vinakoper.

Veliko je iznenađenje šampionska titula za odležani teran, koja je pripala Paolu Agapito, malo poznatom buzetskom vinaru, a radi se o teranu iz 2018. godine.

 class=
U dvorani od 3.500 četvornih metara u tri dana na izložbi je sudjelovalo više od 110 izlagača, od čega 80-ak vinara, te posjetilo oko 20 tisuća vinoljubaca.

Istra – za rad, život i uživanje

Otvarajući ovu tradicionalnu manifestaciju istarski župan Boris Miletić naglasio je da su ove godine ocjenjivači imali pred sobom rekordan broj uzoraka – 565 uzoraka vina i rakija, od toga 273 malvazije.

Kad vidimo koliko zlatnih i platinastih medalja je podijeljeno ove godine svi skupa možemo biti ponosni na naše vinare. Imamo izvrsnu zemlju i uvjete. Istrijani su tijekom godina uveli nove tehnologije i sada smo zahvaljujući njima na svjetskoj vinskoj karti. Naši vinari stoga su itetako zaslužni za brendiranje Istre za rad, život i uživanje, naglasio je župan Miletić.

Svečanosti su prisustvovali brojni visoki dužnosnici; među njima je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić; zatim savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, župan i dožupanica Istarske županije Boris Miletić i Jessica Acquavita, porečki gradonačelnik Loris Peršurić, predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti te predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, istarski saborski zastupnici, delegacija gradskih vlasti iz prijateljskog Poinga, Njemačka, i mnogi drugi.

 Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti istaknuo je da su se nakon dvije neizvjesne pandemijske godine okupili opet u Žatiki.

-Naša se vinska priča nastavlja uz puno uloženog truda i sredstava, nakon svih nemilih okolnosti. Osobito me raduje što se ove godine predstavljaju, uz već priznata imena, i mlade generacije vinara s vinima izvrsne kvalitete, rekao je Benvenutii upozorio da sve manje imamo vinograda, pa i vina.

S oko 18 i pol tisuća hektara proizvedemo oko 75 milijuna litara vina. No to nije dostatno. Na tri proizvedene litre vina, uvezemo jednu. Kvalitetom konkuriramo, ali ne i cijenom jer naša vina nisu još dovoljno prepoznata u svijetu. Prosječna izvozna cijena malvazije je oko pet eura. Talijanski vinari za sličan proizvod mogu dobiti šest i pol, sedam, ističe Benvenuti.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević se globalno osvrnuo na još uvijek nedovoljnu proizvodnju vina u Hrvatskoj te veću vidljivost naših vina u svijetu. Naglasio je da kao država moramo više ulagati u marketing. HGK-a će sufinancirati nastup 30-ak hrvatskih vinara na najvećem svjetskom kupoprodajnom sajmu u Düsseldorfu. Tamo dolazi više od sedam tisuća vinara iz cijeloga svijeta. Kovačević je još podvukao da je RH velika uvoznica vina. Uvozi se godišnje više od 25 milijuna litara i nažalost protekle godine zabilježen je trgovinski deficit od 18 milijuna eura.

Vjerujem da istarski teran i malvazija kvalitetom i cjenovno dobro uravnoteženii. Uz nešto bolju standardizaciju imaju veliki izvozni potencijal, pohvalio je Kovačević najpopularnija istarska vina.