Najviše, respektabilnih 70 % proizvedenih jabuka u Međimurju pripada idaredu, zatim green smith, elstar, zlatni delišes, pink lady i topas koji se nevjerojatno širi (sadi) te druge moderne sorte, dok od starinskih prvo mjesto pripada bobovcu, a slijede mašanka, lesica, kanada, pogačnica i reneta. Ovakva situacija se bitno razlikuje od ostatka Hrvatske, rečeno je na obilježavanju 20. listopada Svjetskog dana jabuke u Kotiču kod Brezovca, u Općini Sveti Martin na Muri.

Jabuke su bile u prvom planu, i to ne bilo kakve jabuke, nego jabuke za poželjeti, vrhunske kakvoće, bogate sladorima, sokovima, zdrave i ukusne pokožice i u nekoliko desetaka kalibrirane veličine. Ovo je samo dio zanimljivih podataka koje je Mladen Dobranić, predsjednik udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, naveo na obilježavanju Svjetskog dana jabuke u voćnjaku starinskih sorti jabuka.

Dobranić navodi da je trenutno u Međimurju u punom rodu 365 hektara jabuke, s prinosima većim od 30 tona po hektaru, a to je više od 10.950.000 kilograma jabuke. Među brojnim posjetiteljima prevladavala su djeca i mladež, a najljepša bila je Marta Bačani, studentica agronomije iz Velikog Bukovca koja je rekla kako ovako lijepu svečanost za kraljicu voća nije vidjela i kako su jabuke posebno ukusne u odnosu na one iz drugih, osobito nizinskih krajeva.

Izbor se održao na kraju toplog dana i večeri. Svečanost jabuke koja je bila obogaćena Izložbom na otvorenom starinskih i novijih sorti jabuka, otvorio je svetomartinski općinski načelnik Martin Srša, izgovorivši najljepše rečenice voćarima, školskim voćarima koje vodi profesor od zanata Dražen Crnčec i ravnateljica, profesorica Petra Novinščak i obećao daljnju potporu voćarima.