Borovnica je višegodišnji listopadni grm iz roda Vaccinium, koji pripada porodici Ericacea, prosječne visine od 20 – 50 cm. Izražena varijabilnost unutar vrste Vaccinium omogućuje uzgoj sorti u različitim klimatskim uvjetima

Posljednjih je godina zabilježen porast površina pod uzgojem borovnice zbog prikladnih agroekoloških uvjeta za uzgoj borovnice u našoj zemlji. Za veće prinose i kvalitetne plodove izrazito je bitno tlo, a borovnici je potrebno lagano, rahlo, dobro drenirano, plodno i kiselo tlo pH vrijednosti između 4 i 5,2. Za dobar uspjeh u uzgoju potrebno je i dostatno zimsko mirovanje, jer zimi zahtijeva sumu od 800 sati inaktivnih temperatura (ispod 5 °C). Tijekom zimskog mirovanja, borovnica relativno dobro podnosi niske temperature. Smatra se da bez oštećenja može podnijeti temperature od -20 do -25 °C, a pod snježnim pokrivačem borovnica može izdržati i znatno niže temperature.

Borovnica traži konstantnu umjerenu vlagu tla i zraka, osobito tijekom vegetacije. Vrlo je osjetljiva prema suši te je najbitnije da su oborine u razdoblju od travnja do rujna dobro raspoređene. Zahtijeva 600 do 1000 mm oborina godišnje. Manjak oborina tijekom vegetacije iziskuje postavljanje sustava za navodnjavanje, pri čemu je poželjno odabrati i prikladan sustav održavanja tla koji osigurava bolje gospodarenje vodom u tlu (npr. sustav nastiranja tla – mulch). Tijekom cvatnje nedostatak vlage uzrokuje slabije zametanje plodova, a mladi plodovi opadaju. S druge strane, velika vlaga u tlu guši biljku jer dolazi do nedostatka kisika i ograničava se izmjena tvari u korijenu, stoga je potrebno osigurati drenažu u nasadima s visokom vlagom u tlu.

Foto Pixabay.com

Tlo i položaj za uzgoj borovnice

Većina korjenove mreže borovnice rasprostire se u površinskom sloju tla koje treba biti dovoljno prozračno, vlažno, mora imati dobru biološku aktivnost, imati dovoljno organske tvari (barem 4 % humusa) i biti optimalne pH vrijednosti (kisela reakcija) te povoljne strukture.

Ako tlo nije dovoljno kiselo (iznad pH vrijednosti 5,2) ono se može zakiseliti dodavanjem sumpora, mljevenjem treseta ili sl.

Kultivirane sorte borovnice daju obilnije prirode i bolju kvalitetu plodova na sunčanim ili blago polusjenovitim položajima. Osjetljive su prema vjetru, pa treba birati položaje zaštićene od vjetra ili podizati vjetrozaštitne pojaseve. Borovnica zahtijeva stalnu cirkulaciju zraka, pa je treba uzgajati na blagim nagibima, na kojima je dobra zračna drenaža. Dobro uspijeva u području umjerene klime, a za uzgoj nisu prikladni položaji na višim nadmorskim visinama, kao ni krajnji sjevernijer je za nesmetan rast i rodnost borovnici potrebno najmanje 160 dana vegetacije. Ovisno o sorti, rane ili kasne, od oplodnje do početka dozrijevanja bobica prođe 60 do 90 dana.

Izbor sortimenta borovnice

Prije nego što započnete s uzgojem, važno je odabrati pravu sortu borovnice za vašu klimu i tlo. Neke sorte bolje podnose hladnije klime, dok druge preferiraju toplije uvjete. Evo nekoliko popularnih sorti borovnica koje se često uzgajaju:

  • Bluecrop – jedna od najpopularnijih sorti borovnica, Bluecrop je poznata po visokom prinosu i odličnom okusu plodova. Ova sorta je otporna na bolesti i dobro se prilagođava različitim klimatskim uvjetima.
  • Duke – još jedna popularna sorta koja je poznata po svojim krupnim plodovima i visokom prinosu. Plodovi su slatki i ukusni, a biljka je otporna na razne bolesti. 
  • Elliot – sorta borovnice koja kasno sazrijeva, što znači da omogućava produženu sezonu berbe. Plodovi su tamnoplavi, krupni i slatki, a biljka je otporna na niske temperature.
  • Legacy – sorta borovnice koja se ističe svojim jakim rastom i visokim prinosom. Plodovi su srednje veličine, tamnoplave boje i slatkog okusa.
  • Northblue – kompaktna sorta borovnice koja je pogodna za uzgoj u posudama ili manjim vrtovima. Plodovi su srednje veličine, tamnoplave boje i imaju slatko-kiseli okus.
  • Patriot – sorta borovnice koja je otporna na bolesti i izdržljiva na različitim tlima. Plodovi su srednje veličine, tamnoplavi i imaju bogat okus.

Ovo su samo neke od popularnih sorti borovnica, a izbor će ovisiti o preferencijama, klimatskim uvjetima i raspoloživosti u vašem području. Sorte borovnica mogu imati različita vremena sazrijevanja, što može utjecati na sezonu berbe. Treba odabrati sorte s različitim vremenima sazrijevanja kako bi se produžila sezona berbe i osigurao kontinuirani prinos tijekom različitih dijelova sezone.

Pri odabiru sortimenta borovnica, važno je uzeti u obzir otpornost sorti na bolesti i štetočine. Najbolje je odabrati sorte sorte koje su otporne na bolesti radi smanjenja uporabe pesticida. Naravno, važno je uzeti u obzir okus i kvalitetu plodova prilikom odabira sortimenta. Prije same odluke za sadnju određene sorte, važno je provjeriti lokalne uvjete i preporuke stručnjaka za uzgoj borovnica u vašoj regiji. Slike rezerva. Borovnice,

Foto Pixabay.com