Prskanje je najraširenija metoda primjene tekućih pesticida u zaštiti bilja od štetnika, bolesti i korova. Za prskanje manjih površina najčešće se koriste ručne ili leđne prskalice, a za orošavanje leđni orošivači. Razlika između prskanja i orošavanja je u veličini kapljica kojom se tretira bilje. Primjena kapljica većih od 0,15 mm naziva se prskanje, a onih sitnijih orošavanje. Sitnije kapljice obično se koriste u voćarstvu i vinogradarstvu, odnosno za primjenu zoocida i fungicida. Krupnije kapljice koriste se u ratarskim kulturama i povrću, odnosno za suzbijanje korova herbicidima.

Postoje razne vrste i izvedbe prskalica, počevši od hobi izvedbe prskalica koje su uglavnom ručne prskalice, pa zatim leđne prskalice koje mogu biti na ručni i motorni pogon, samohodne (samokretne) te  traktorske prskalice (nošene i vučene) koje se mogu koristiti i u kombinaciji s drugim oruđima. Veličina ovisi o vrsti prskalice – kod ručnih prskalica zapremina iznosi 0.5–5l. Kod leđnih prskalica zapremina je 12–20l. Kod prijevoznih prskalica zapremina je 50, 100, 200, 300, 400, 500 i više l. Dok samohodne prskalice imaju zapreminu i više tisuća litara. U ovom članku donosimo pregled i analizu cijena za leđne prskalice.

Što treba razlikovati?

Na malim površinama prskamo pomoću leđnih tlačnih prskalica, malog volumena spremnika za škropivo (5-15 l). Niskotlačnu crpku (pumpu 1-2-3-bara) pokrećemo kontinuiranim ručnim pumpanjem. Crpka iz spremnika tlači škropivo (voda + sredstvo) preko tlačnog cilindra do sapnica različite konstrukcije. Leđna prskalica prikladna je za male površine na okućnicama, za suzbijanje korova u vrtovima, oko drveća, ukrasnog grmlja, u parkovima na stazama i sl.

Leđni orošivači („atomizeri“) umjesto crpke imaju ventilator koji pokreće motor s unutarnjim izgaranjem i obično nemaju diznu ili sapnicu. Kod manjih uređaja kakvi su ručne i leđne prskalice i orošivači nema potrebe za miješalicama unutar spremnika. Zato jer se radi o malim količinama škropiva kod kojih tijekom rada neće doći do sedimentacije. Nakon svakog korištenja spremnik je potrebno isprati po unutarnjim stijenkama s čistom vodom. Također prskanjem ili orošavanjem s čistom vodom očistiti cijeli sustav cijevi armature te dizne.

Što se sve nudi na tržištu?

S obzirom na ponudu na tržištu, teško je uvesti podjelu s obzirom na specifičnosti ponude  pojedinog proizvođača, ali i pojedine potrebe u poljoprivredi. Zato donosimo opise te tabličnu usporedbu i cijene interesantnih modela i brendova koje smo izabrali za vas.

Leđna prskalica ADK 16 L – MT-129B

Klipna leđna prskalica ADK 16 L idealna je za razne zadatke u poljoprivredi i šumarstvu te u području dezinseksije i deratizacije i održavanju zelenih površina. Cijev za prskanje napravljena je od nehrđajućeg čelika, a PVC crijevo je duljine 1,2 metra.

Leđna prskalica brenda Einhell AKU

Einhell aku leđna tlačna prskalica GE-WS 18/150 Li-Solo idealna je za proizvođače koji daju visoku vrijednost zaštiti bilja, koji žele ravnomjerno rasporediti gnojivo i koji koriste kemikalije za suzbijanje korova. Dizajnirana za nošenje na leđima korisnika, tlačna prskalica ima automatsku pumpu zbog koje nije potrebno ručno povećavati tlak. Postoji prozirni spremnik sa skalom, pa je brzo i jednostavno vidjeti koliko je još materijala dostupno, a postoji i veliki otvor za punjenje za jednostavno i sigurno punjenje. Mjedenu mlaznicu možete prilagoditi individualnim zahtjevima. Robusna cijev za raspršivanje izrađena je od nehrđajućeg čelika i ima upravljački gumb koji se može zaključati. Poklopac Power X-Change baterije štiti je od prodora vode.

Villager® VBS 16 leđna prskalica

Villager® VBS 16 je leđna prskalica srednjeg kapaciteta namijenjena upotrebi na površinama srednjih veličina. Sa spremnikom (rezervoarom) od 16 litara i Ni-Cd napajanjem, pruža veliku udobnost u radu. Vrlo tiha, ne proizvodi ispušne plinove, pogodna je za rad u zatvorenom prostoru kao što su staklenici, plastenici i sl., a široku primjenu nalazi i u voćarstvu i vrtlarstvu. Sadrži u setu teleskopski nastavak (120 cm), a teži 5,9 kg.

Leđna prskalica Nakayama NS1610

Leđna prskalica Nakayama NS1610 je jednostavna za korištenje, ergonomski dizajnirana za opušteni rad. Ima udobnu i izdržljivu ručku s udobnom trakom za ovjes i teleskopskom cijevi.


Nakayama NS8010 ručna prskalica 8 L

Ručna prskalica kapaciteta 8 l namijenjena za prskanje vrta, voćaka i druge poslove. Dizajnirana za kućnu upotrebu i težine 2,22 kg.

Nakayama NS 2635 benzinska prskalica

Benzinska prskalica s naprtnjačom, mesinganom pumpom i spremnikom kapaciteta 25 L pogodna je za prskanje vinove loze, grmlja, voćaka. Najveći tlak je 25 bara. Ova prskalica dobar je omjer kvalitete i cijene. U ponudi je na više internetskih portala (webshop: mall.hr, dobrestvari.hr, bazzar.hr, jeftinije.hr).

FARM akumulatorska leđna prskalica HX-D16A

Kapacitet spremnika je 16 L, ulazni napon 220 V, izlazni napon 12 V. Vrijeme neprekidnog rada baterije je 10 h, snaga 35 W. Brzina motora istosmjerne struje 2.800 – 3.200 o/min, a dimenzije prskalice su 41 x 18,5 x 57,5 cm.

PRAKTIK prskalica akumulatorska leđna PGS16L 16L

Akumulatorska leđna prskalica pogodna je za široko područje primjene: suzbijanje nametnika, gnojidba, čišćenje i razne poslove prskanja u vrtu. S obzirom da je uređaj baterijski, idealna je za staklenike i zatvorene prostore jer nema ispušnih plinova. Akumulatorska leđna prskalica pogodna je za široko područje primjene: suzbijanje nametnika, gnojidba, čišćenje i razni poslovni prskanja u vrtu. Udoban dugotrajni rad moguć je zahvaljujući presvučenom pojasu za nošenje. Veliki otvor spremnika sa sitom olakšava punjenje. Još jedna posebnost uređaja je veliki spremnik od 18 litara, koji omogućava duži rad bez potrebe za punjenjem spremnika. Za napajanje uređaja služi baterija od 12V i kapaciteta 8Ah što je dostatno za 5h rada. Tlak prskalice je moguće prilagođavati, maksimalni radni tlak je 4 bara, a maksimalan protok je 3,1 l / min .

VOLPI V-BLACK tlačna leđna prskalica KOMFORT

Leđna tlačna prskalica VOLPI KOMFORT 9116KOS od 16 lit. lagana je i pouzdana leđna prskalica. Prskalica je namijenjena uporabi u poljoprivredi i vrtlarstvu, za tretmane fitosanitarnim proizvodima na malim i srednjim površinama. Ispitani sustav pumpanja omogućuje lagano djelovanje na polugu, bez zamaranja radnika. Spremnik jamči ravnotežu između autonomije rada i težine. Aluminijsko koplje s ergonomskom ručkom na klik i mlaznicom od mesinga osigurava savršeno prskanje u širokim radnim područjima. Praktični sustav ruksaka s prilagodljivim naramenicama omogućuje nošenje na ramenu bez zamaranja radnika, dok praktična ručka osigurava lako kretanje s mjesta na mjesto. Ovaj model opremljen je mesinganom pumpom Ø 52, mesinganim kopljem od 700 mm i mesinganom ručkom sa sfernim ventilom. Masa prazne prskalice je 3,20 kg.

Solo 425 15 l tlačna prskalica

SOLO 425 je klasik među leđnim prskalicama s klipnom pumpom. Pouzdana je za primjenu sredstva za zaštitu biljaka ili sredstva za suzbijanje štetočina u vrtu. Manje potrošnih dijelova i solidna tehnika jamče dug životni vijek i minimalno održavanje. Veliki otvori za udobno punjenje spremnika i lako pokretne pumpe omogućavaju udoban rad. Veliki program pribora nudi rješenja za posebne uvjete uporabe. Ergonomski oblikovan spremnik pruža maksimalan komfor nošenja. Zapremnina spremnika je 15 L.

Prskalica SOLO 462 Comfort

SOLO 462  spada uCOMFORT liniju prskalice te ima spremnik od 7 litara i radni tlak od 3 bara. Ima široki otvor za punjenje s mogućnošću pričvršćivanja cijevi za prskanje. Polietilenski spremnik je otporan na UV zračenje te proziran tako da je stanje punjenja lako vidljivo i može se očitati na ljestvici spremnika.

Prskalica SOLO 473 D Classic

SOLO CLASSIC linija prskalica proizvedena je u Njemačkoj. Prskalica SOLO 473 D Classicima spremnik zapremnine 10,00 L, tlak prskanja 4,0 bara. Teži 4,2 kg. Veliki otvori za udobno punjenje spremnika i lako pokretne pumpe omogućavaju udoban rad. Veliki program pribora nudi rješenja za posebne uvjete uporabe. Ergonomski oblikovan spremnik pruža maksimalan komfor nošenja.

Prethodni članakBorovnici je potrebno rahlo i kiselo tlo
Sljedeći članakSamoberba jagoda u Horvatima
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.