Murva je listopadna voćna vrsta rasprostranjena na svim kontinentima osim Australije, a potječe iz zapadne Azije. Bijela murva poznata je po uzgoju dudovog svilca, ličinke, koja proizvodi svilu.

Gospodarska korist dudovog svilca je u prozvodnji svile, budući da se ličinke dudova svilca prehranjuju lišćem bijelog duda. Za dud (murvu) je vezana povijesna zanimljivost. Naime, engleski kralj James I., pozvao je 1608 . godine stanovnike da u što većoj količini uzgajaju stabla duda (murve) radi poboljšanja proizvodnje svile. Puno se njih odazvalo, no na nesreću, posadili su crni dud, umjesto bijeli. Postoje tri vrste murvi: Morus alba – bijela murva,Morus nigra -crna murvai Morus rubra – crvena murva. Murva se dosta koristila u svilarstvu, posebno u Dubrovačkoj Republici u Konavlima.

Taj je zanat star više od 4000 godina. U Hrvatskoj je značajan bio od sredine 18. stoljeća do sredine 19. stoljeća kao privredna grana pod podrškom Bečkog Dvora. U Konavlima od 15. stoljeća kao dubrovački zanat. Svilene tkanine koriste se za proizvodnju odjeće, svilenih padobrana, guma za bicikle, torbi za topovski barut, kirurški konac.

Danas postoje brojne manifestacije i radionice kojima se ukazuje na značaj i zanimljivost murve poput. Npr. Put svile u Konavlima, radionice uzgoja i proizvodnja svile; Svila šuška, šlangeraj se širi – manifestacija u Podvinju (Slavonski Brod). Zatim Projekt Murva, Đakovo, promotivna sadnja murvi radi očuvanja biološke raznolikosti i akcija Spasimo zelena vrata Petrinje, stari drvored na ulazu u Petrinju.

Murva u tradicionalnoj kineskoj medicini

Koriste se cvjetovi, lisni pupovi, listovi, kora i plodovi. Hranjive vrijednosti: visok sadržaj antocijana, zaštitnih tvari za organizam, sadrži invertni šećer, limunsku i jabučnu kiselinu, vitamin C, karotin, pektin. Po količini grožđanog šećera na samom je vrhu među voćem, u nutricionističkom vrhu zdravih namirnica (bogat antioksidansima) Ljekovita svojstva: antibakterijska i fungicidna svojstva, prehlada, gripa, kašalj, astma, glavobolja, infekcije, hipoglikemija, hipertenzija, epilepsija, dijabetes, nesanica, slabost, proljevi, unutarnje smetnje.

Od murvi se pravi izvrstan džem, pite, sok, frape, sušene murve kao delicija, rakija dudovača. Neke od zanimljivosti su da je nepoželjno imati stablo murve u blizini kuće zbog kojeg izumire muška loza. Ženidba ili rođenje djeteta su se pak obilježavali sadnjom murve.

 class=
Gusjenice dudovog svilca

Početkom 20. stoljeća bilo je 2,5 milijuna stabala murve na području bivše Jugoslavije. Hrvatska je treća država u svijetu po uzgoju. No, pojavom bolesti dudovog svilca uništen je uzgoj i proizvodnja. Također, pojavila se proizvodnja i upotreba umjetnih vlakana i inox bačvi koji su ekonomski isplativiji.