Otok Iž nije poznat samo po lončarstvu, već i po proizvodnji ekstra djevičanskog ulja i proizvoda od maslinovog ulja i maslinovog lista. Tomu je pridonio veloiški OPG – Barić Denis. Bavi se uzgojem maslina i proizvodnjom ekstra djevičanskog maslinovog ulja visoke kakvoće.

Osim vrhunskog ulja Denis i njegova obitelj, supruga Sandra i kćerke Iva te Dolores, od maslina proizvode i zdrave balzame od maslinovog ulja i kantariona (gospine trave), a tu je i sapun od maslinovog ulja.

Zaštićeni proizvodi i dopunske djelatnosti

Svi proizvodi s OPG-a su nosioci oznake Hrvatski otočni proizvod koje dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, ponosno ističe Denis. Pored djelatnosti za izradu neprehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe, OPG Barić ima i druge dopunske djelatnosti.

Organiziramo tečajeve za izradu tradicijskih proizvoda i rukotvorina, kaže Denis i dodaje:

Naš OPG omogućava i edukacijske praktikume, održava radionice, tečajeve, seminar i edukacije. Iz registrirane dopunske djelatnosti tu je i sudjelovanje na manifestacijama prikazivanjem aktivnosti i djelatnosti OPG-a vezanih s ruralnim običajima, zanimanjima tradicijskih obrta i/ili tradicijskim vještinama. Tako s poznatim zadarskim kuharom i promotorom tradiciskih jela Renatom Kraljevom prezentiramo tradicijsko zaštićeno jelo Iški lopiž, ponosno ističe Barić.

Pet odličja na Noćnjaku

Njegov OPG već drugu godinu za redom dobiva potvrdu kvalitete proizvoda na međunarodnim manifestacijama.

Tako smo, kaže nam, ove godine na 23. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2021. osvojili tri zlata, jedno srebro i jednu broncu.

Zlatna medalja je za pakovinu kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti. Zlatna diploma za prehrambeni proizvod od masline za “Čaj od maslinovog lista” te za kozmetički proizvod od masline za “Iški sapun”. Srebrena diploma za kozmetički proizvod od masline za “Iški balzam za usne”. Brončana diploma za kozmetički proizvod od masline za “Iški balzam od kantariona”.

Samo na posljednjem Noćnjaku Denis je osvojio pet medalja

Naš proizvod “Čaj od maslinovog lista” već drugu godinu za redom dobiva zlato na međunarodnim manifestacijama. To dokazuje da se naš rad isplati i daje motivaciju za daljnju proizvodnju istog. Iako, nama je najveća nagrada kad dobijemo od kupaca da je naš čaj od maslinovog lista pomogao u poboljšanju njihovog zdravstvenog stanja, govori Denis.

Lišće s mladica netretiranih orkula za sušenje i čajeve ima više polifenola od maslinovog ulja

Nagrada za očuvanje autohtone sorte i razvoj novog proizvoda

U lipnju prošle godine dobili smo posebno priznanje “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower award 2020” u kategoriji “Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka. Posebno priznanje za očuvanje autohtone sorte i razvoj novog proizvoda.

Nagradu je, podsjeća Denis, dodijelila Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova selo” u suradnji s Ministarstvom turizma. Njegov OPG posjeduje HRN EN ISO 22716, Cozmetics – Good Manufacturing Practices (GMP) za svoje kozmetičke proizvode koje će uskoro i registrirati pri Europskoj komisiji za slobodno međunarodno tržište kozmetičkim proizvodima unutar EU.

Denis sa svojom obitelji obrađuje 80 stoljetnih stabala u četiri međusobno udaljena maslinika do kojih se dolazi kozjim putem. Sve masline su autohtone sorte – orkule, grambučele i jedrnjače (drobnice). Ako ne bude većih klimatoloških nepogoda, solidnom urodu nada se i ove godine. Denis se pohvalio da je njegov OPG postao i član Kamenice, nedavno osnovane udruge maslinara otoka Iža.

Osušeni listovi  se melju, pakiraju i šalju kupcima na kućne adrese

Čaj od lista s mladica orkule

List se bere samo iz jednog maslinika u kojem se puštaju mladice (izboji) i to na stablima autohtone sorte orkula. Maslinik koji je određen za preradu lista ne tretira se sa sredstvima, isključivo je ekološki uzgoj. Priprema i prerada počinje u samom masliniku kidanjem mladica -izboja, tako imaju uvijek mladi list. Nakon branja lista s grančica, list se pere i stavlja u sušilicu na proces sušenja. Nakon završetka sušenja ide proces mljevenja osušenog lista. Zatim pakiranje i slanje kupcima na kućne adrese. Proizvod se analizira od strane ovlaštenog laboratorija.

Konzumiraju ga i u Americi

-Naš čaj se konzumira u našim susjednim zemljama, ali i u dalekoj Americi. Povratne informacije o kvaliteti čaja, tj. dodatku prehrani su pozitivne, dodaje i otkriva manje poznate pojedinosti o ljekovitosti proizvoda od lista masline.

Sa suprugom Sandrom – svi proizvodi OPG-a Barić imaju oznaku HOP

List masline krije brojna ljekovita svojstva među kojima su i polifenoli. Njih ima 11, a glavni polifenol je i dobio ime po maslini, zove se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). On je najaktivniji antioksidans i za njega se, kao što ističe dr. Srećko Gross, uglavnom  veže terapeutsko djelovanje. Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antimikrobno djelovanje.

U važne sastojke lista s antimikrobnim djelovanjem ubrajaju se još i spoj oleuropezid te kalcijev enolat, po nekim autorima najaktivniji sastojak lista. O mnogim ovim spojevima se još uvijek ne zna puno toga iako su ljekovita svojstva istih dokazana, kaže Denis.

Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sustav i povećavaju energiju organizma. Jedan načina konzumiranja je pripremanje čaja od sušenog lišća masline. Sve od masline ima ljekovita svojstva: list, plod, ulje, koštica pa i komina. Zato, poručio je na kraju:

Kad prolaziš pored masline, pokloni joj se!

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje