Javnosti su obznanjeni rezultati jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja (EDMU) Flos Olei 2022.. Oni su i ovaj puta sjajni za Istru i istarske maslinare, objavio je Ured Turističke zajednice Istarske županije. Od 79 poslana uzorka 66 maslinara iz Istre proizvelo je toliko kvalitetno EDMU da zaslužuje prestižnu nagradu. Odnosno, uvršteno je u novo, trinaesto izdanje vodiča Flos Olei.

Franko Červar iz Novigrada najbolji je u klasi monosortnog ulja srednje voćnosti na svijetu. Prvi puta jedno istarsko ulje je od EDMU dobilo ocjenu 99, ulje Mate od Aleksandre Vekić. Treći puta zaredom, čak dva maslinara dostigli su ocjenu 98, a to su Ipša i Olea BB. 17 maslinara su u ekstra klasi iznad 94 boda. Svake godine pred taj dan s velikim se nadama i iščekivanjima očekuju rezultati. Do sad je taj dan uvijek bio radostan za Istru, za istarski turizam. Ponajviše za svakog istarskog maslinara koji je uvršten u vodič.

Istru će tako u 2022. godini ponovo krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za EDMU, sedmi puta zaredom u pobjedničkom nizu. Posebno je to važno jer se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta. Odnosno, iz 55 maslinarskih država s 5 kontinenata. Tako su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 13 posto. U novom izdanju tzv. biblije za EDMU, uvršteno je 67 ulja iz Hrvatske. Čak 66 iz Istre i jedno iz Dalmacije. Pritom, veliki broj istarskih maslinara zabilježilo je bolje rezultate od lanjskih. To je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Uspjesi nisu slučajni!

Uspjeh istarskih maslinara nije slučajan, već je uz povoljne agroklimatske uvjete, rezultat brojnih poljoprivrednih politika Istarske županije u proteklih 25 godina, poput intenzivnih edukacija maslinara, podjele sadnica, ali i ono najvažnije, odobrenih kredita od strane županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre.

Zahvaljujući edukacijama u potpunosti se promijenila tehnologija uzgoja maslina i vrijeme berbe. Velika ulaganja istarskih maslinara uz podršku Istarske županije, omogućila su da je danas na području Istre više od 30 tehnološki najnaprednijih uljara, u kojima se isti dan ručno ubrana maslina prerađuje u maslinovo ulje. Također, velika ulaganja i znanje su uložena i u pripremu ulja za tržište. Sve navedeno je omogućilo zaštitu Ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Istra“ oznakom izvornosti na razini EU. Oznaka izvornosti svakom potrošaču garantira da su sve faze proizvodnje, prerade, skladištenja i punjenja izvršene na području Istre.

flos olei istarski maslinari ekstra djevičanska ulja
Duilio Belić i supruga Bosiljka u masliniku

Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara i na činjenicu da smo čak sedmi put zaredom proglašeni najboljom maslinarskom regijom na svijetu! Velika je to čast! Ona uz ostale laskave titule dokazuje da su istarska maslinova ulja poznata i cijenjena na svjetskoj razini. Vrhunska maslinova ulja plod su dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi naših maslinara. Za sve nas u Istri maslinovo ulje je namirnica od velikog značaja. Ono je naša regionalna posebnost, naša tradicija i stil života, proizvod prepoznatljivosti cijenjen izvan našeg užeg zavičaja. Iskrene čestitke svim uvrštenim maslinarima, izjavio je istarski župan Boris Miletić. Dodao je kako je Istarska županija posljednjih više od dva desetljeća snažno poticala i ulagala u razvoj maslinarstva i cjelokupne istarske poljoprivrede, što će nastaviti činiti i dalje.

Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i sedmu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Od svog prvog izdanja, 2010. godine, Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No, svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi na kraju 2016. godine Istra zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom no što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru. Toskana se u ovom izdanju sasvim približila Istri, te je bilo neizvjesno kako će sve to ove godine završiti i zbog činjenice što prošlogodišnja kampanja u Istri nije bila za pamćenje, za razliku od Toskane koja je imala jako dobru kampanju. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 66 uvrštenih maslinara, a Toskana 65. Dakle presudio je jedan više u korist Istre.

Najbolji od najboljih!

-Izvrsne rezultate ostvarila je i regija Puglia. Ona se posljednjih godina nametnula u kvaliteti EDMU te je ove godine imala 51 maslinara uvrštenog u vodič. Tako se prilično približila Toskani i Istri.

 class=
EDMU Sandia Chiavalona

Još važnija činjenica je ta, da na ocjenjivanje pristigne do 1.000 uzoraka iz cijelog svijeta. Profesionalni panel provjerenih kušača iskuša u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke. Nakon toga radi selekcija 500 najboljih na svijetu. Unutar 500 najboljih Istra ima svojih 66, što je zaista impozantno.

Iako to znamo već dugi niz godina, mislim da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, u niti jednoj gospodarskoj grani, u sportu ili u bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. I to sedam godina zaredom. Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla, prije svega u našoj zemlji.

Potreban je onaj interni marketing i sazrijevanje naše važnosti da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. Među ostalim, Franko Červar je pobijedio u kategoriji EDMU monosortnog ulja sa srednje izraženom voćnošću, a konačno u ovome izdanju po prvi puta u povijesti dočekali smo jednu ocjenu 99. To je ulje Mate Aleksandre Vekić. Vjerujem da je došlo vrijeme i da je sedam godina potvrđivanja dovoljan dokaz da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu, zaključio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.