Limeta (Citrus aurantifolia) potječe iz jugoistočne Azije, a pripada porodici Rutaceae, skupini citrusa ili agruma. Počela se uzgajati u Iraku i Perziji, a prvi nasadi namijenjeni trgovini zasađeni su još u Babilonu, današnjem južnom Iraku. Preko Bliskog istoka proširila se u sjevernu Afriku, Siciliju i Španjolsku (Andaluziju), a odatle na Karipsko otočje. Danas se limeta najviše uzgaja u Meksiku, Srednjoj i Južnoj Americi. 

Limeta je višegodišnje zimzeleno drvo koje naraste od 3 do 5 metara visine. Razvija nepravilno razgranato vitko stablo s kratkim, krutim i oštrim bodljama (trnjem), duljine 1 cm.  

Listovi su jajolikog oblika od 4,5 do 6,5 cm dužine i od 2,5 do 4,5 cm širine, nalik na narančin list. Cvjetovi su bijelo žute boje intenzivnog mirisa sa pet latica. Plod je zelene boje, okrugao, promjera od 3 do 5 cm, žučkaste boje u vrijeme berbe. Vanjski dio ploda (flavedo) sadrži puno flavonoida, te voska i kutina koji sprečavaju gubitak vode iz ploda.

Unutarnji dio ploda sastoji se od bijelog spužvastog dijela ploda tzv. albedo, karpalnih membrana ili septuma, sokovnih vrećica te malih, blijedih i glatkih sjemenki, ovalnog oblika. Cvjetovi i plodovi se pojavljuju tijekom cijele godine, ali su najbrojniji od svibnja do rujna.

Kora i meso ploda limete sadrže različite fitokemikalije, uključujući polifenole i terpene koji imaju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Limeta je izvrstan izvor vitamina C, a zbog kiselosti njenog soka često se koristi u kulinarstvu kao dodatak različitim jelima i napitcima. Jedna od najraširenijih primjena limete je u koktelima. Koristi se i u prehrambenoj industriji za proizvodnju napitaka, slatkiša ili guma za žvakanje, a ekstrakti i eterična ulja u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. 

Sastav i hranjiva vrijednost ploda limete (100g)  (Izvor: USDA Nutrient Database)

Voda                                                                             88,3 g
Energija                                                                        30 kcal
Ugljikohidrati                                                               10,5 g
Šećeri                                                                            1,7 g
Dietalna vlakna                                                             2,8 g
Masti                                                                              0,2 g
Proteini                                                                          0,7 g

Vitamini

Vitamin C                                                                   29,1 mg
Vitamin B1 (Tiamin)                                                  0,03 mg
Vitamin B2 (Riboflavin)                                           0,02 mg
Vitamin B3 ( Niacin)                                                   0,2 mg
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)                   0,217 mg
Vitamin B6                                                                  0,046 mg
Vitamin B9 (F olna kiselina)                                          8 µg

Minerali

Kalcij                                                                           33 mg
Željezo                                                                         0,6 mg
Magnezij                                                                       6 mg
Fosfor                                                                           18 mg
Kalij                                                                              102 mg
Natrij                                                                             2 mg

Kako uzgojiti limetu?

Za uzgoj joj najviše pogoduje tropska klima koju karakterizira visoka dnevna temperatura i vlažnost zraka. Osjetljiva je na mraz, ali i na predugo izlaganje izravnom sunčevom svjetlu što može uzrokovati opekline na lišću i kori. Budući da je riječ o dugoživućem stablu, pravilan odabir mjesta sadnje vrlo je značajan za rast i rodnost stabla. Stablo limete najbolje uspijeva na dobro dreniranim, tj. propusnim tlima na osunčanim i provjetravanim položajima, zaštićenim od hladnih vjetrova. 

Stablo limete

Sadnja biljaka u toplim područjima može se obaviti tijekom cijele godine, dok je u hladnijim umjerenim područjima najbolje saditi u rano proljeće. U hladnijim klimatskim uvjetima limeta se može uzgajati u zaštićenom prostoru i u lončanicama minimalno zapremine 50 litara.

Limeta se može razmnožavati iz sjemena. Sjemenke se moraju skladištiti u vlažnim uvjetima barem 5-6 mjeseci prije sjetve jer u protivnom neće klijati. Najčešće se limeta razmnožava cijepljenjem na podloge kao što su divlji grejpfrut, cleopatra i sl., a koje karakterizira niska osjetljivost na gljivična oboljenja tzv. gumoze (Phytophtora). Limeta se  može uzgajati u obliku stabla ili živice. Mlade biljke, u prvim godinama nakon sadnje brže rastu te ih je potrebno češće zalijevati, jednom do dva puta tjedno. Preporuka je limetu zalijevati kad je tlo u promjeru 8 – 10 cm oko korijena suho.

Gnojidba mora biti uravnotežena, a najbolje je koristiti specijalizirana gnojiva namijenjena agrumima.

Rezidba je obavezna agrotehnička mjera kojom se povećava osunčanost i prozračnost stabla, osigurava bolji rast i razvoj stabla i plodova, olakšava berba te smanjuje opasnost od pojave bolesti i štetnika. Zbog osjetljivosti na niske zimske temperature, rezidba se provodi u rano proljeće. Rezidbom se uklanjaju suhe grane i one grane koje se razvijaju na nižim dijelovima stabla. 

Rodnost, berba i skladištenje

Način uzgoja uvelike utječe na veličinu i kvalitetu priroda. Stabla uzgojena iz sjemena kasno ulaze u rodnost (4 do 8 godine nakon sadnje), dok ona uzgojena cijepljenjem prve plodove mogu dati već u godini nakon sadnje. Prirod varira ovisno o starosti stabala. U petoj do sedmoj godini nakon sadnje prirod je oko 6 t/ha, a u punoj rodnosti 12-18 t/ha. Razvoj ploda od cvatnje do berbe traje oko 9 mjeseci. Kad plodovi postignu veličinu za berbu, a još nisu počeli mijenjati boju u žutu potrebno ih je pobrati jer su tada najkvalitetniji.

Berba se ne smije obavljati prerano ujutro, jer u to vrijeme zbog visokog staničnog tlaka (turgora) dolazi do oslobađanja ulja iz kore ploda koje se gubi i time povećava opasnost od kvarenja plodova. Plodovi limete dozrijevaju i nakon berbe u skladištu. Životni vijek ploda limete nakon berbe važan je s aspekta tržišta. Poželjni uvjeti skladištenja su temperature od 9°C do 10°C i relativna vlažnost zraka oko 85 %.

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakMeđunarodni dan biološke raznolikosti
Sljedeći članakObjavljen natječaj za preradu drva i proizvodnju namještaja za 2023.
Avatar
Rođena je 1971. godine u Splitu. Na Fakultetu poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 1995. godine. Magistrirala je 2003. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorsku disertaciju obranila 2010. godine. Od 2003. godine radi u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Zavodu za biljne znanosti. Suradnica je Gospodarskog lista od 2016. godine. Rođena je 15.08.1971. godine u Splitu. Nakon završene Srednje poljoprivredne škole u Kaštel Štafiliću 1989. godine upisuje se na Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Magistrirala je 2003. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorsku disertaciju na temu 'Reproduktivna kompatibilnost sorata trešnje' obranila je 2010. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2003. godine radi na Zavodu za biljne znanosti Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, Split. U zvanje znanstvenog suradnika izabrana je 2012. godine, a u zvanje višeg znanstvenog suradnika i naslovnog docenta 2013. godine. U svom znanstvenom i stručnom radu bavi se prikupljanjem i očuvanjem autohtonih voćnih vrsta te reproduktivnom biologijom voćaka. Voditeljica je i suradnica većeg broja domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih projekata. Sudjelovala je na četrdesetak stručnih i znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu. Objavila je više od 20 znanstvenih i stručnih radova te sudjelovala u izradi stručnih studija i strategija za razvoj mediteranske poljoprivrede. Od 2008. do 2014. godine radila je na Međusveučilišnom studiju 'Mediteranska poljoprivreda' kao suradnik na modulima iz područja voćarstva. Suradnica je Gospodarskog lista od 2016. godine.