Ako se nađete u Brodsko-posavskoj županiji, u potrazi ste za vrhunskim voćnim sadnicama i dobrim voćarskim, ali i drugim poljoprivrednim savjetima, svakako posjetite rasadnik Displantarium u Starom Petrovom Selu, u srcu Slavonije, koji je u vlasništvu Brune Šporčića. Ne brinite, svima ostalima koji nisu mobilni, Šporčići šalju pošiljku ili dostavljaju na kućni prag.

Tijekom više od 20 godina brižne i posvećene proizvodnje voćnih sadnica i sadnica ukrasnog bilja spojili su tradicionalni uzgoj s primjenom najnovijih saznanja i tehnike, dobivši stotine tisuća raznovrsnih biljaka čiju su kvalitetu prepoznali mnogobrojni kupci. Nastoje biti u korak s agrotehničkim saznanjima i trendovima te surađuju sa stručnjacima i agronomima iz raznih institucija. Od Centra za voćarstvo iz HAPIH-a, Odjela za voćarstvo osječkog instituta, Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Sveučilišta u Zadru, Poljoprivredne škole iz Slavonskog Broda i dr.

Rasadnik Displantarium među prvima u Hrvatskoj počeo je proizvoditi ekološke sadnice voća kao i one mikorizirane. Iako je Zvonko Šporčić podrijetlom iz Like, s obitelji seli u Slavoniju. Imao je redovan posao. Zamijenio ga je prije nešto više od 20 godina i osnovao vlastitu tvrtku na nagovor oca Milana. No, danas zna da nije pogriješio.

Zvonko svoje iskustvo prenosi na djecu, posebno sina Brunu te kćeri Anu i Ivanu. Sin Bruno novopečeni je inženjer agronomije i s ocem zajedno radi i brine za rasadnik.

Zvonko Šporčić u svom rasadniku voćnih sadnica
Bruno Šporčić u spremištu za poljoprivrednu mehanizaciju koje je sufinancirano iz EU fondova

Supruga i majka Đurđica nesebična im je potpora u vođenju obiteljske tvrtke, ali i vjerna suputnica u voćnjaku i cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Cijela obitelj ima iznimno pozitivan stav prema ovom poslu za koji kažu da im osigurava stabilne prihode. Nema tu mjesta dugim godišnjim odmorima. U konačnici niti ne žale, jer su sretni i ispunjeni s onim što rade. Svjesni su, kažu, da je poljoprivreda kruh sa sedam kora koji ovisi o vremenskim prilikama.

S obzirom da je Zvonko iznimno spretan i tehnički potkovan, može se pohvaliti i vlastitom izradom strojeva različite namjene.

Napravili su tako kombajn za vađenje sadnica, četku za skidanje lista na sadnicama. Zatim češalj za iščešljavanje korova u rasadniku, stroj za cijepljenje voćnih sadnica koji radi na solarni pogon. To je posebno zanimljivo i učinkovito u ova neizvjesna vremena kad cijene energenata enormno divljaju.

Šporčići se koriste i vlastitim strojem na solarni pogon za lakši rad na polju

Izuzetna i bogata ponuda sadnica

Displantarium je jedna od najuspješnijih poljoprivrednih tvrtki novogradiškog kraja. Ona na površinama od oko 30-ak hektara proizvodi sadnice krušaka, trešanja, višanja, šljiva, jabuka, dunja, badema, oraha, kestena, lijeske, ali i bobičastog te jagodičastog voća s ponudom većom od 450 sorata. U ponudi imaju i ukrasno drveće, grmlje te božićna drvca i sve to uspješno vode unatoč teškim vremenima za hrvatsko voćarstvo.

Zvonko spominje kako se u posljednje vrijeme dosta sade orasi. Preporučuje cijepljene orahe koji ranije dolaze u rod, umjesto sjemenjaka. Za sve aktualniju ekološku proizvodnju, Zvonko preporučuje voćke na bujnijoj podlozi zato što u sušnim razdobljima zbog većeg korijena lakše dolaze do vode i hrane.

Šporčići kraj kuće imaju voćnjak u kojem rado eksperimentiraju s raznim vrstama i sortama, ali i uživaju u plodovima, pa i neuobičajenim za Slavoniju, poput bajama

Kupcima predlažem i stare sorte koje mi proizvodimo jer su otpornije na bolesti. S takvim sadnicama mogu se lakše formirati klasični nasadi s većim razmacima između redova i u redovima, napominje.

Šporčići posebno ističu da je dobro i kvalitetno tlo osnova za uzgoj bilo koje kulture. Oduvijek su posebnu pozornost posvećivali obogaćivanju tala humusom i pravilnom te plodoredom i održivom gnojidbom u kojoj nema dodavanja “napamet” bez odrađenih analiza. Aplicirali su na fondove Europske unije. Pomoću njih su podigli novih oko 3 ha rasadnika, izgradili halu odnosno spremište za poljoprivredne strojeve te kupili traktor. Ukupna vrijednost dobivenih sredstava iznosi milijun i 900 tisuća kuna. Uskoro planiraju otvoriti mlin za koji smatraju da je prijeko potreban. Kako zbog prerade žitarica tako i zbog smanjenja ovisnosti o uvozu prerađenih žitarica.

Tako ćemo zadovoljiti potrebe okolne industrije i dobit ćemo brašno vrhunske kvalitete kakvo obično nakon prerade uvozimo iz inozemstva. Radi se o žitu s hrvatskih polja koje se u zrnu izvozi povoljno, a uvozi brašno po znatno višim cijenama. Zašto onda cijeli proces ne zaokružiti u svojoj zemlji, mudro i logično govori Zvonko.

Zvonko, Đurđica i Bruno Šporčić

Simpatična obitelj Šporčić zadovoljna je svojim poslom. Mi smo se pak uvjerili kako izniman rad, interes i predanost onome što se radi, želja sa novim spoznajama i težnja da budu bolji, itekako čini zadovoljnog poljoprivrednika. Kukanje ionako nije nikad bila opcija ovoj vrijednoj obitelji. Neka im je sa srećom!

Prethodni članakProgram sufinanciranja uspostave pokusnih polja navodnjavanja poljoprivrednih kultura
Sljedeći članakRazmnožavanje lovora
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362