Neobično i zanimljivo voće možete nabaviti sada i u Hrvatskoj! Križanjem različitih vrsta voća, najčešće se radi o koštićavom voću (marelica, šljiva, trešnja), dobiveni su zanimljivi novi križanci s različitim omjerom gena izvornih roditelja, a koji imaju neke izrazite prednosti poput povećane čvrstoće ploda, manje kiselosti, veći udio šećera i druga značajna tržišna svojstva. Sad i u Hrvatskoj možete nabaviti sadnice tog novog zanimljivog voća, pa predstavljamo neke od njih.

Aprisali

Aprisali je križanac između marelice (Prunus armeniaca L.) i šljive, a svojstvena mu je jako izražena aroma. Aprisali ima više zajedničkog s marelicom nego sa šljivom. Raste polako do 2 metra visine (stablo je nešto manje od marelice) zbog čega je pogodna voćka za uzgoj i u lončanici. Rast je uspravan. Ova voćka je otporna na zimu i na mraz i pogodna je za uzgoj u hladnijim regijama.

Cvate kad i marelice i samooplodna je. Brzo dolazi u rod, već u drugoj godini. Prirod je dobar i redovit, a po stablu je veći nego kod aprykire. Dozrijeva u srpnju, tjedan dana iza aprykire, ali svi plodovi ne dozrijevaju u isto vrijeme. Plodovi su okrugli, tamno ljubičasto plave boje, manje čvrsti od šljive i sočni. Meso je crvenkaste boje, malo kiselo i naginje okusu šljive, ali se osjeti i šljiva i marelica. Takvi plodovi savršeno odgovaraju za svježu potrošnju ili za pripremu marmelada ili kompota. Ovo voće otporno je na Monilinia spp.

zanimljivo voće
Aprisali

Aprimira

Aprimira je novi križanac između marelice (Prunus armeniaca L.) i mirabele, ringlove šljive. Raste uspravno i vitko i može doseći visinu od 6 do 10 m. Zahtijeva dobro ocjedito tlo bogato humusom. Preferira osunčane lokacije, ili koje su djelomično u sjeni. Otporna je na mraz i zimu. Stvara brojne bijele cvjetove te cvate od ožujka do travnja. Djelomično je samooplodna. Ovo voće ima srednje velike zelene listove.

Plodovi dozrijevaju postupno – od sredine kolovoza i mogu se brati s voćke produženo vremensko razdoblje. Plodovi su relativno veliki u odnosu na divlju šljivu, a veličine su kao kod male marelice. Plod je težine od 35 do 45 g. Boja ploda je žuto-narančasta sa svijetlom nijansom crvene boje. Meso ploda je kompaktno.

neobično voće
Aprimira

Aprykira

Aprikyra je križanac marelice (Prunus armeniaca L.) i trešnje (Prunus avium L.). Rezultat navedenog križanja je voće čiji plodovi imaju jedinstvenu aromu. Poznata je više od 30 godina, ali se još uvijek uzgaja samo u amaterskim voćnjacima. Ova voćka nešto sporije raste, a izraste do 2.5 m u visinu. Otporna je na niske temperature zimi, a budući da cvjeta nakon marelice dosta je otporna na mraz. Samooplodna je stoga joj nisu potrebni oprašivači. Rodi već u drugoj godini nakon sadnje, a prirod je velik i redovit.

Plodovi dozrijevaju u prvoj polovici srpnja. Plodovi su nešto manji od marelice, veličine od 3 do 5 cm, a boja ploda je tamno ljubičasto-crvena. Okus plodova naginje marelici, a osjeti se i okus trešnje (od koje su sočniji). Meso ploda se odvaja od koštice. Ovo voće se upotrebljavaza svježu potrošnju. Cijepljena stabla dosežu visinu od 3 do 4 m.

voće
Aprikyira

Fourberry

Fourberry (Ribes aureum) ili najčešće korišteni izraz fourberries zapravo je posebna vrsta iz roda ribiza i nevjerovatno je otkriće u području selekcije bobičastog voća. Ovo voće ima jestiva i ukrasna svojstva. Plod je nešto manji od joste i pored toga u jesen nas daruje bojom plemenitih javora. Ovo je definitivno pravi izbor da se oživi svaki vrt. Uzgoj ima slične zahtjeve kao ribiz. Grm je robustan i jak, također tolerantan na sušu. Boju lista počinje mijenjati krajem rujna: prvo u narančastu, a na kraju očaravajuće crvenu, što je lijep jesenski ukras u svakom vrtu. Bobice sazrijevaju mnogo kasnije nego kod ribiza. Treba ih brati kad su bobice potpuno crne, a tada su ukus i miris najizraženiji. Obično se bere 2 do 3 tjedna.

voće
Foruberry

U ponudi imamo sadnice više od 10-ak međuvrsnih križanaca: Aprisali, Aprykira, Aprimira, itd. Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju. Za više informacija i narudžbe kontaktirajte na:

Exotic King

Tel: +385 1 33 12 582

Fax: +385 1 33 90 293

Mobitel : +385 98 412 632

www.exotic-king.com

E-mail: sulog@zg.t-com.hr