Cantus, ocjenom potrošača, najukusnija sorta jagode koja se uzgaja u jagodnjacima Zagrebačke županije, uzgojena je u hidroponu tvrtke Jagodar HBu Velikoj Gorici. Uz Cantus, u hidroponskom uzgoju Jagodar ima sorte murano i vivara (višerodne) i sortu joly (jednorodna).

Mjesečarke (višerodne sorte; op.a.) počeo sam istraživati prije dvadesetak godina. Shvatio sam da u njima ima velikoga potencijala. Danas Jagodar ima oko 60.000 sadnica mjesečarki i 17.000 sadnica jednorodne jagode, sve u hidroponskom uzgoju, pripovijeda Božidar Hrenković, tehnolog u Jagodaru HB. Govori da gotovo 90 % hrvatske proizvodnje otpada na jednorodnu jagodu. Tvrtku JagodarHB lani je, upravo od Hrenkovića, preuzela tvrtka Euro-Brod. Trenutno se u njihovu jagodnjaku priprema gradnja oglednoga plastenika, površine 500 četvornih metara, u kojemu će se, za početak, uzgajati devet jednorodnih sorti.

S obzirom da uvozimo sadni materijal, usporedit ćemo jednorodne sorte pogodne za ovo područje, kako bi jagodari kad kupuju sadnice znali što im najviše odgovara, kaže Gordan Kolovrat, direktor Jagodara HB. Iako grade plastenik za hidroponski uzgoj jednorodnih sorti, glavnina proizvodnje ove tvrtke i dalje ostaju višerodne sorte.

Nedostatak radne snage je velik problem

Našu proizvodnju i dalje ćemo povećavati u smjeru mjesečarki i pokušati biti lider u proizvodnji višerodne jagode, kaže Kolovrat. I on i Hrenković kao najveći problem uzgoja jagode ističu nedostatak radne snage.

Teško je pronaći radnike, pa zato manji proizvođači i odustaju od uzgoja, smatra Hrenković. Zadovoljan je ovogodišnjom sezonom. Godina je bila idealna za razvoj biljke. Dobro je što je berba počela ranije i što će duže potrajati. Najgore su godine kad berba dođe kasno, a onda naglo porastu temperature zbog kojih dolazi do prisilnoga dozrijevanja jagode, naglasio je Hrenković.

Iako hidroponski uzgoj iziskuje velika početna ulaganja, Hrenković govori da on uvelike olakšava uzgoj jagode. Proizvodnja se zbog plodoreda ne mora seliti, radi se o čvrstim objektima/plastenicima pa nema bojazni od nevremena, nema korova, a i berba je osjetno jednostavnija.

Produktivnost berača kud i kamo je veća u hidroponu, nego kod onih koji jagodu beru ‘na podu’, dodaje Kolovrat, naglašavajući da nema razlike između jagode iz hidroponskog i klasičnog uzgoja, a ove godine je najukusnija baš njihova iz hidropona.

Božidar Hrenković

Gordan Kolovrat na ocjenjivanju jagoda (prvi s desna)

Foto: Dražen Kopač