Na Zagrebačkom velesajmu, sredinom svibnja u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, održano je 5. Državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024.

U ovom natjecanju, koji je najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovom dijelu Europe, sudjelovalo je više od 350 najboljih učenika iz više od 200 strukovnih škola koji su se natjecali u 42 strukovne discipline.

WorldSkills Croatia na jednom mjestu okuplja sve dionike koji sudjeluju u procesu obrazovanja. To se odnosi na srednje strukovne škole te predstavnike i učenike osnovnih škola, kao i predstavnike raznih tvrtki. Oni na jednom mjestu mogu upoznati najbolje učenike među kojima mogu pronaći buduće zaposlenike i uspostaviti kontakte sa strukovnim školama.

Discipline su svrstane u sektore i podsektore. Tako u sektor Poljoprivreda, prehrana i veterina spada podsektor Poljoprivreda s dvije discipline: Agro i Cvjećarstvo.

Disciplina Agro

U disciplini Agro mogu se natjecati učenici koji se obrazuju za stjecanje sljedećih kvalifikacija: Agrotehničar, Poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, Poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje, Agroturistički tehničar, Poljoprivredni tehničar vrtlar i Poljoprivredni tehničar opći.

Ovogodišnja tema državnog natjecanja bila je „Agroeko art agroturizma, ekološke održivosti i raznolikosti biljnih vrsta“. Natjecatelji su morali pokazati stečeno znanje i vještine u rješavanu zadataka vezanih uz agroturizam, poljoprivredu i održivi razvoj.

Natjecanju je pristupilo 10 učenika iz srednjih poljoprivrednih škola iz Zagreba, Križevaca, Županje, Sl. Broda, Zadra, Bedekovčine, Požege, Našica, Đakova i Čakovca, a prva tri mjesta osvojili su: Leonora Novosel – Agronomska škola Zagreb (mentor Antonela Gelenđir), Matija Konjačić – Srednja gospodarska škola Križevci (mentor Dragica Bužić) i Eugen Ljubičić – Obrtničko-industrijska škola Županja (mentor Verica Vestić).

Buket vezan u ruci

Cvjetna instalacija

Članovi prosudbenog povjerenstva u disciplini AGRO, koji su pripremili zadatke i ocjenjivali rad učenika na državnom natjecanju, bili su: Vehid Ibraković (Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod), Marija Bošnjak (Agronomska škola Zagreb), Zdravka Harmadi (Srednja gospodarska škola Križevci) i Ivan Juran (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet).

Cvjećarstvo

Disciplina Cvjećarstvo druga je disciplina unutar podsektora Poljoprivreda. Cvjećari trebaju posjedovati poslovnu sposobnost i izvrsne interpersonalne vještine u radu s klijentima. Također, iznimno je važna svijest o potrebi brige za klijente i razvijene prodajne vještine. Budući da se tematski cvjetni radovi često naručuju za važne životne događaje, cvjećar mora klijentu moći ponuditi odgovarajuće stručne savjete u cilju realizacije njegove vizije. Zelenilo i svježe cvjetne vrste, suhi biljni i drugi botanički materijali su osjetljivi. Lako se oštećuju ili kvare i imaju ograničen vijek trajanja.

Stoga, cvjećar mora poštivati sirovine s kojima radi te posjedovati znanje o nabavi, kupnji i skladištenju botaničkih materijala. Također mazvijen smisao za estetiku. Na natjecanju je sudjelovalo 7 učenica iz srednjih poljoprivrednih škola iz Bedekovčine, Čakovca, Karlovca, Kaštel Štafilića, Slavonskog Broda, Vinice i Zagreba. Prva tri mjesta osvojile su: Nadja Drožđek – Srednja škola Arboretum Opeka (mentorica Ana Ernoić Milošević); Ana Marija Topalović – Agronomska škola Zagreb (mentorica Romana Singolo Mahnić); Mihaela Lazar – Srednja škola Bedekovičina (mentorica Božica Slivnjak Kruhek).

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je 150 godina Ivane Brlić Mažuranić. Natjecateljice su trebale izraditi buket vezan u ruci pod nazivom „Prijateljstvo bez granica“ te instalaciju na temu „Slavenska mitologija u Ivaninim djelima“. Zadnji dan natjecanja su kao modul iznenađenja izrađivale vjenčić za glavu za vilu Kosjenku.

Članice prosudbenog povjerenstva u disciplini Cvjećarstvo, koje su pripremile zadatke i ocjenjivale rad učenica na državnom natjecanju, bile su: Blanka Pazman (SŠ Arboretum Opeka, Tatjana Brkić (Agronomska škola Zagreb), Rafaela Petrinić (privatna poduzetnica) i Vesna Židovec (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet).

Tekst i foto: izv. prof. dr. sc. Vesna Židovec i dr. sc. Ivan Juran