Za maslinu vlada mišljenje kako su ona, badem i smokva najotpornije voćke, stvorene za sušu te da im voda nije potrebna. Maslina jest otpornija od mnogih drugih biljaka, ali to ne znači da ne bi koristila vodu kad bi je imala. Svojstvo masline je da se vrlo brzo oporavlja od nedostatka vlage u tlu, tako da iscrpljenu maslinu kada je uvečer zalijemo, već ujutro možemo vidjeti oporavljenu i u boljoj kondiciji.

Za navodnjavanje manjih maslinika (hrvatski prosjek oko 120 stabala) potrebna nam je akumulacija od 1500 metara kubičnih vode. To opet zavisi od mnogih čimbenika.

U lipnju voda najpotrebnija

Baš u lipnju, kada se rađaju plodovi, voda je najpotrebnija. Ako nema kiše, trebalo bi maslinu zaliti najmanje tri puta s po dvadesetak litara vode, bez obzira jesu li stabla rodna i tek posađena. U jednogodišnjem ciklusu života masline postoje tri kritične faze kada je voda maslini najpotrebnija; pred početak vegetacije ili u fazi razvrstavanja pupova; početak resanja ili pred i tijekom cvatnje; i treća faza je početak rasta zametnutog ploda i okoštavanja.

Zaštita

Vrijeme je da zaštitimo zametnute plodove od uboda maslinovog moljca. Zaštitu je potrebno provesti u doba leta moljca, odnosno odlaganja jaja na plodove masline. Ženka nese jaja u blizini spoja ploda i peteljke, a tek izležena gusjenica uvlači se u plod kod peteljke, tu raste i živi oko 60 dana. Gusjenica jede sjemenku, a izlazi na isto mjesto gdje i ušla u plod. Plodovi otpadaju, a mi se čudimo kako to gotovo zreli plodovi bez uboda maslinine muhe padaju na tlo. Sredinom lipnja, a nekad i ranije javlja se u masliniku pipa skorovača i ostaje sve do jeseni. Često su vidljive na mladim vršnim listovima ogrezotine te nazubljeno lišće. Zaštita se provodi stavljanjem ljepljivih traka oko mladog debla ili posipanjem sumpora oko stabla masline.

 class=
Maslinov moljac

Sredinom mjeseca javlja se i jasminov moljac, koji je istini za volju manje značajan, ali zna napraviti štetu, posebno na mladim stablima na vršnim pupovima i na tri do četiri mlada listića na mladicama pri samom vrhu grana. Krajem mjeseca počinje praćenje leta maslinove muhe, moramo biti na oprezu i spremni intervenirati u cilju zaštite. Obveza je svih maslinara, da u sredstvo kojim se tretira tlo i list, stave određenu količinu nafte, kako bi mirisom otjerala pčele i druge korisne kukce.

Gnojidba

Desetak dana nakon cvatnje, moramo ponoviti prihranjivanje prskanjem putem lista s dodatkom mikroelementa bora i dušičnim gnojivom. Tijekom lipnja trebamo zametnute plodove održavati dodavanjem hranjivih otopina preko lista i ploda u zdravom stanju i u dobroj kondiciji. Sušno razdoblje može prouzročiti sušenje i opadanje plodova. Na karbonatnim tlima obavit ćemo prskanje željeznom otopinom, radi suzbijanja kloroze, a na crvenicama preparatima bogatim kalcijem u cilju poboljšanja kvalitete pulpe – mesa ploda masline.

Korovi

Ako nismo u svibnju drugi put pokosili korove u masliniku, sada je krajnje vrijeme. Samo plitkom obradom tla i kosidbom korova možemo pridonijeti očuvanju vlage u tlu. Oni koji nemaju uvjete za navodnjavanje, a niti za zalijevanje maslina, trebaju održavati tlo živim.

Savjet ekološkim maslinarima

Još uvijek se ,,najekološkijaʺ obrada tla obavlja motikom, ali je to i najteži posao. No zaštita od skorovače bit će uspješnija, ako uklonimo korove oko stabla mlade masline. Tad će se skorovači biti teže popeti u krošnju preko noći, a danju se sakriti u travi ili ispod kamena.

Savjet mjeseca

Organska tvar u humusu ima neprocjenjivu vrijednost za kontinuiranu opskrbljenost hraniva u plodu masline. Naime, utjecajem na fizikalna svojstva tla, poboljšava njegovu strukturu te ujedno stimulira rast korjenovog sustava.