Uzoraka je bilo manje nego u godinama prije korone, maslinarska sezona teška, urod podbacio, ali kvaliteta ulja nije, rekao je Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora. Većina maslinara koji su sudjelovali u natjecateljskom dijelu programa 24. Međunarodne manifestacije Dani masline 2022., može biti zadovoljna rezulatima koje su postigla njihova ulja.

Od ukupno 113 uzoraka koliko ih je pristiglo iz Hrvatske i susjednih zemalja BiH i Crne Gore čak 98 ili 87 % su ocijenjena kao ekstra djevičanska, 15 uzoraka (13 %) kao djevičanska, dok lampante, tj. nejestivih uzoraka maslinovog ulja nije bilo na ovoj manifestaciji.

Najbolji u kategoriji otvorenih ulja

Na zadarskom Vitrenjaku ispred Jedriličarskog kluba Uskok. Tamo je upriličena svečanost dodjele odličja najviše razloga za zadovoljstvo imali su šampioni. U kategoriji otvorenih ulja to je OPG Koruna, nositelja Stojka Suraća sa zadarskih Stanova. U konkurenciji 85 otvorenih ulja njegovo višesortno (oblica, leccino i cipressino) ocijenjeno je s 99,85 od mogućih 100 bodova.

Nije nam prvi put, ali ovakav uspjeh u teškoj godini, ima dodatnu vrijednost, rekao je Stojko neposredno nakon što je iz ruku državnog tajnika i predstavnika Ministarstva poljoprivrede mr. sc. Šime Mršića primio veliki pehar, plaketu i medalju. Surać i njegova obitelj na pet lokacija uzgajaju ukupno 750 stabala maslina. Lani su osvojili zlato na najvećem svjetskom natjecanju NYIOOC u New Yorku.

Ove godine nismo poslali ulje iz jednostavnog razloga jer je urod jako podbacio. Umjesto 1.000 dobili smo 400 litara ili 40 posto od prijašnjih godina, kaže Božo, najmlađi od tri Stojkova sina.

Dodaje:

Kad nemaš dovoljno ulja nema se smisla niti natjecati.

Božo je magistar agronomije. Okrio nam je kako je proizvedeno šampionsko ulje koje ima isti naziv kao i obiteljsko gospodarstvo – Koruna.

Brali smo 15. listopada kad su plodovi dostigli optimalnu zrelost. Prerada isti dan u uljari Željka Vrsaljka u Nadinu i to je – to, kaže Božo.

Tako je i Vrsaljkova uljara u kojoj je prerađeno šampionsko ulje dobila nagradu.

Među pet  najboljih u istoj kategoriji s 99,75 bodova prvo je ulje OPG Šimonović, vlasnika Alda Raphaela Šimonovića iz istarskog Višnjana. Drugo mjesto (99,70 bodova) osvojio je Ratko Erlić iz Banjola, treće (99,65) Igor Sikirić iz Zadra, četvrto (99,60) Renato Pinčić iz Zemunika i peto (99,55) Marin Matešić iz zadarskog Dikla.

 class=
Najbolje plasirani  u kategorijama otvorenih ulja i pakovina

Tajna šampionske pakovine iz omiške Čeline

U konkurenciji 28 pakovina šampion s osvojenih 99,85 bodova je ulje s imenom Sise maslinara Nevena Kovačića iz Omiša. Zanimljivo i neobično ime je zapravo Kovačićev nadimak po kojemu ga svi znaju. Iako živi i radi u Omišu gdje ima geodetski ured, njegovi maslinici na području Čeline jednog od mjesta Omiške Rogoznice.

Na tri lokacije imam ukupno 480 stabala različitih sorti, ali od njih 26 samo oblice je više od 65 posto, kaže Kovačić.

Oblica mu je, veli, najdraža. Svake godine dobro rodi pa je tako i protekle sezone ubrao 4,5 tona ploda. U šampionskom ulju Sise također prevladava oblica (65 posto) s dodatkom coratine (15 posto) i levantinke (20 posto). Isto ulje poslao je na natjecanje u New Yorku i osvojio zlatnu medalju na najačem svjetskom ocijenjivanju kvalitete maslinovih ulja. U Top 5 pakovina prvo i drugo mjesto mjesto s 99,80 bodova dijele OPG Lupić iz Bala i Davor Fero iz Motovuna.

Treće i četvrto mjesto sa istim brojem bodova (99,55) dijele PZ Masvin iz Polače i Đani Lubiana iz Poreča, a peto mjesto (99,45) pakovini OPG/Obrt “Plastić” vlasnika Denisa Plastića iz Nadina. Zanimljivo, isto Plastićevo ulje nazvano 2Štorije osvojilo je zlato na NYIOOC-u u New Yorku. Nagrađena uljara u kojoj je prerađeno ekstra djevičansko maslinovo ulje u kategoriji pakovina  je Uljara Marušić iz Omiša kojoj je vlasnik Orgula Grupa d.o.o. Nakon što su i ostali maslinari preuzeli svoja odličja i to ukupno 78 zlatnih, 16 srebrnih i 4 brončane medalje, nastavilo se druženje na prigodnom domjenku.

Humanitarni maslinarski marendin

Dvodnevni program 24. međunarodnih Dana masline nastavljen je 30. travnja na zadarskom Narodnom trgu. Tu je, nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, “oživio” Maslinarski marendin, gastro priredba koja ima i humanitarni karakter.

Prilozi za ponuđena jela i pića donirat će se Ligi protiv raka u svrhu kupnje popratnih uređaja za linearni akcelerator  neophodan OB Zadar za liječenje onkoloških bolesnika, otkriva Benito Pucar ističući humanitarni karakter Dana masline.

Ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize bit će donirana Domu za odrasle Sv. Frane u Zadru. Dogodine kad Dani masline pune 25 godina za  četvrt stoljeća postojanja bit će program još bogatiji, obećava Benito Pucar. Samo da ne bude koronavirusa.

 class=
Dobitnici posebnih priznanja dr. Mario Bjelić, Srećko Romić, Filip Mandičić i Mirta Milas

Dobitnici posebnih priznanja

Na Danima masline uručena su i posebna priznanja pojedincima koji su ostvarili važna postignuća u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje dr. sc. Ante Medin“ za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu zaslužio je dr. sc. Mario Bjeliš. Priznanje “Stanko Ožanić” uzorni maslinar Srećko Romić. Priznanje Maslinarsko srce za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu Filip Mandičić. Priznanje Zlatno Maslinarsko pero za afirmaciju maslinarstva i uljarstva Mirta Milas, novinarka i urednica Emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija.

 class=
Praktična nastava – demonstracija navrtanja maslina

Nacijepljivanje i uz pomoć bušilice

Svečanom otvaranju i proglašenju najboljih prethodio je edukativni dio programa – praktična nastava o prenacijepljivanju maslina. U masliniku na Vitrenjaku uz Jedriličarski klub Uskok prezentirane su tri metode Prvu, “pod koru”, demonstrirao je Željko Ražov, drugu “na klin” Ante Lulić, poznatiji kao Kum Ante, a treću “navrtanje pomoću aku bušilice”, Ivan Serdarević. Ova metoda pobudila je najveće zanimanje maslinara jer je za mnoge potpuna novost, što je istaknuo i moderator prenacijepljivanja magistar agronomije Marijan Tomac.