Nevrijeme koje je krajem svibnja pogodilo Podravinu stvorilo je brojne poteškoće poljoprivrednicima. Jedan od onih koji je zbog obilne kiše imao ogromne probleme je i uzgajivač bobičastog voća iz Koprivničkih Bregi, Zlatko Halaček.

Te srijede popodne, za naleta kiše, njegova je plantaža u nekoliko minuta poplavljena s pola metra vode. Razlog ovoj katastrofi prema njegovom mišljenju su odvodni kanali koji nisu održavani i čišćeni kako bi trebalo.

Tu je nekada postojao kanal, no više ne postoji i zapušten je totalno. Da stvar bude gora, netko si je tog popodneva za najveće kiše dao za pravo prekopati put i pustiti svu vodu u moju plantažu, na privatni posjed. Cijeli nasad tayberrija je završio pod vodom. Plodovi su dolje i voda je bila do prve žice. Svi herbicidi koji su špricani na susjednom polju pušteni su k meni. Moj OPG ima ugovor s firmom kojoj smo se obavezali prodati tri tone voća i sad robu neću biti u mogućnosti isporučiti zbog otrova koje su pustili u moj posjed. Tko će meni nadoknaditi tu štetu?, ogorčen je Zlatko Halaček.

Nakon obilnih kiša Halačeki su pretpostavili da voda stoji na njihovoj površini. Kad su došli nadomak terena na kojima uzgajaju tayberri dalje nisu mogli, jer je sve plivalo u vodi.

Komunalni je tvrdio da je krenulo u obližnju kuću pa su prekopali cestu i vodu pustili na moju stranu. Da su kanali održavani to se ne bi dogodilo, a i ne vjerujem da je kuća bila baš toliko ugrožena. Ne znam zbog čega su to napravili? Pogledajte ovaj kanal, on pravno ne postoji. Ja ga održavam koliko ide, a s druge ga strane poljoprivrednik koji obrađuje zemlju prilikom radova zatrpava, govori Halaček.

Prva kuća do njegove plantaže pripada roditeljima općinskog komunalnog redara. Oni su za našeg obilaska izašli na dvorište i ispričali nam svoju stranu priče.

Velika količina kiše je došla s polja, kroz kanal, sve je zapunila. Tu je u jednom trenu bilo jezero, voda je s jedne strane dosegla gotovo metar kuće. Vatrogasci su bili tu, ne znamo u čemu je sad problem? Načelnik je zvao našeg sina, komunalnog redara, da napravi što je moguće. U kuću voda nije ušla jer su tu bili vatrogasci, govore Plantići revoltirani jer susjed Halaček tvrdi da će imati štetu.

Štetu bude imal’? A tko bu meni platil’ kaj je tu bilo jezero? Kanal je zametan i ta velika količina vode više nema kamo otići, a ja ju iza svog ormara pustil ne bum pa nek se buni tko hoće. Dao sam zemlju da se napravi put, s tim da mi se napravi kanal, evo kaj su napravili, dalje ništa.  Obećanje je obećanje, a budale nek’ trpe , kaže susjed Plantić.

Provjerili smo što na prozivke kaže načelnik Koprivničkih Bregi Mato Kuzminski.

Probleme smo imali svi toga dana. Imali smo poplavu i zbog neodržavanih kanala od Hrvatskih željeznica i što sad, hoćemo napasti te ljude? Svi smo u istoj gabuli. Moramo se pripremati oko civilne zaštite, vatrogastva, agregata, pumpi i zahvaliti dragom Bogu da nas drži na kugli zemaljskoj takve kakve jesmo, jer nismo zaslužili više i bolje, kazao je Kuzminski.

Prethodni članakPrekomjerne količine kiše – kako utječu na nasade?
Sljedeći članakNajezda komaraca nakon poplava
Sonja Badalić
Rođena je 1977. godine u Koprivnici. OBRAZOVANJE: • U Koprivnici završava srednju školu – gimnaziju. • 2002. diplomirala na Hrvatskim studijima - smjer novinarstvo. • govori tečno talijanski i i engleski RADNO ISKUSTVO: Od 2003. suradnica je u Večernjem listu, a potom odrađuje pripravnički staž u Glasu Podravine. Nakon toga gotovo dvije godine radi u Podravskom listu, a onda se vraća kao novinarka u Glas Podravine gdje je tri godine bila direktorica istog. Do početka 2020. godine radila kao stariji novinar u Glasu, a potom se prebacila u skroz digitalni medij, portal Koprivničko-križevačke županije Epodravina gdje i trenutno radi. U dugogodišnjem stažu stekla je brojna iskustva te izoštrila vještinu pisanja, fotografiranja, ali i komuniciranja.