Veleposlanstvo Republike Turske, odnosno Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA), Agro-turističkom klasteru Lepoglava predala je 300.000 kuna vrijednu donaciju. Ona je početak stvaranja i razvoja regionalnog centra za preradu voća i povrća na području Varaždinske županije.

Ugovor kojim je zaključena primopredaja potpisale su koordinatorica-ataše Programsko-koordinacijskog ureda Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA Zagreb, Sedef Bulut i predsjednica Agro-turističkog klastera Lepoglava, Nataša Veić.

Već nekoliko godina pokušavamo doći do jedne ovakve linije za preradu voća i povrća. No, za njezinu nabavku nismo imali dovoljno sredstava, istaknula je Nataša Veić. Dodala je da je interes za nabavkom linije postojao zbog činjenice da se većina članova Klastera bavi upravo uzgojem voća.

Interes za nabavkom jedne takve linije iskazan je od strane Klastera TIKA-i. Ona je, istaknula je Sedef Bulat, prepoznala entuzijazam članova Klastera i potrebu za takvom linijom. Uz odobrenje Ankare, krenula je u njenu nabavku. Kapacitet linije smještene u postojećem objektu pored Gaveznice ustupljenom od strane Varaždinske županije je 150 litara soka po satu.

Besplatno zemljište i izgradnja novog objekta

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škavrić kazao je kako je ovaj projekt početak rada novog regionalnog centra za preradu voća i povrća.

Grad Lepoglava, koji snažno podupire razvoj poljoprivredne proizvodnje na gradskom području, pomoći će razvoj ovog projekta. Planiramo osigurati besplatno zemljište i izgraditi još jedan sličan objekt. Uz potporu Varaždinske županije te koristeći sredstva iz fondova EU te uz potporu drugih partnera, vjerujem da ćemo za nekoliko godina u Lepoglavi imati takav regionalni centar, poručio je gradonačelnik Škvarić.

Da je riječ o začetku stvaranja regionalnog centra za preradu voća i povrća istaknuo je i Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije.

Nešto slično u Varaždinskoj županiji ne postoji. Ovo je veliki potencijal i korijen nečega što bi trebalo rasti, dodao je Vincek.

Iskorak u razvoju poljoprivrede

U ovom se projektu vidi vizionarstvo TIKA-e koja je prepoznala dobru volju u Klasteru. Ova linija omogućava iskorak u razvoju poljoprivrede. Posebice u sektoru voća i povrća. Nadam se da će kako građani Lepoglave, tako i ostali, prepoznati potencijal koji se nalazi u ovom prostoru u kojem mogu napraviti svoj vlastiti sok, istaknuo je Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave i jedan od koordinatora na projektu.

Primopredaji linije za preradu voća i povrća, nazočili su i Canset Görgü Yaman, zamjenica koordinatorica-ataše Programsko-koordinacijskog ureda Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA Zagreb i asistent Anes Hasanović.

 class=
Potpisivanje Ugovora – Nataša Veić i Sedef Bulut (desno)