Proizvodnja aronije u Hrvatskoj značajnije kreće početkom ovog desetljeća: kod nas se u početku o njoj stidljivo pričalo „kao o ljekovitoj biljci odnosno ljekovitosti prerađevina njenih bobica“, a onda sve više o novoj proizvodnji koja uz malo truda donosi pristojnu zaradu. Tome je pogodovala i u početku visoka cijena, prvenstveno soka, kao logična posljedica veće potražnje od ponude.

U to vrijeme se sve više obitelji odlučuje na podizanje nasada aronije ne razmišljajući o tržištu koje je nakon „svakog čuda od tri dana“ prvo reagiralo smanjujući tržnu cijenu soka, a onda i sve manjom ukupnom potražnjom. U prvi tren se broj proizvođača smanjuje, proizvedene količine se počinju nuditi u bescijenje, ali tada dolazi do ozbiljnog zaokreta čemu je pogodovalo povećanje ekološke proizvodnje (izdašnija potpora), ali i širenje lepeze proizvoda od aronije. Ili možda, kako bi rekao gost naše priče Tomislav Krepenc da hrabri nikada ne posustaju.

 class=

Obitelj Krepenc svojim radom pokazala je da se osmišljenim, inovativnim pristupom i od aronije pristojni novci mogu priskrbiti i da aronija nije mit odnosno propala priča

 class=
Proizvodi obitelji Krepenc

Kako je sve počelo?

Tako ova dobra priča dolazi iz Primorsko-goranske županije gdje se mladi bračni par Dijana i Tomislav odlučuju na promjenu, ne samo svakodnevnice nego cijele filozofije življenja te se sele na Tomislavovu djedovinu u Ravnoj Gori. No važan je i sretni, sudbonosni on-line susret s danas umirovljenim profesorom Vukobratovićem s Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, koji im je savjetovao da zasade aroniju umjesto prvo planirane lavande. Aronija je skromna biljka na proizvodne uvjete, ali i otporna na ,,napasnike” kao i Gorani, našalio se tada Vukobratović u mail poruci.

Obitelj Krepenc, koja se danas sastoji od četiri člana, u početku je novu proizvodnju shvatila onako jednostavno, kao mogućnost kakve takve dodatne zarade jer su u Ravnoj gori već imali sigurnost stalnih prihoda. Vremenom se to pretvaralo u ljubav, izazov i u konačnici svakodnevnu ljudsku komunikaciju s mnogim kupcima njihovih vrijednih proizvoda.

Prema podacima iz ARKOD-a, danas je u Hrvatskoj oko 610 ha pod aronijom u vlasništvu nešto iznad 900 proizvođača. Oko dvije trećine površina i jedna trećina proizvođača su u ekološkom uzgoju što nam ukazuje da su i veće prosječne površine u ekološkoj (1,2 ha) nego u konvencionalnoj proizvodnji (0,35 ha).

Sorta Nero pokazala se odličnom

Inače, Tomislav je profesionalni vatrogasac koji je u međuvremenu stekao i diplomu voćara, a supruga Dijana je po struci cvjećar-aranžer koja za stalno radi u drvnoj industriji. Skupa imaju, kako se znaju našaliti, godina kao jedan prosječan hrvatski poljoprivrednik. Imaju i dvije kćerke Karlu i Anu, kojima ništa ne nedostaje na čistom zraku Ravne gore.

Da bi krenuli u ostvarenje svoga cilja utemeljili su OPG imena Krepenc te prve godine zasadili 500 sadnica vodeći računa o sorti zbog opasnosti od često ekstremno niskih temperatura na tome području. Odlučili su se za sortu Nero koja podnosi temperature do čak -47 stupnjeva Celzija i nisu se prevarili. Danas u nasadu imaju 1.500 sadnica. Od ekološke aronije proizvode matični sok od aronije, voćni sirup od aronije, čaj od aronije, prah od aronije, izvrsne džemove od aronije i mješavine (aronija- jagoda, aronija-marelica, šumska borovnica) te njihov najprepoznatljiviji proizvod nazvan po kćerki – “Karlin melem”. S ponosom ističu da je melem jedini takve vrste u cijeloj Hrvatskoj. Koristi se kao kozmetički preparat te je kod njihovih kupaca izvrsno prihvaćen i tražen zbog svog pomlađujućeg učinka.

 class=
Karlin melem

Kao većina mladih, brzo su shvatili važnost znanja te se od samog početka stalno usavršavaju kako bi bili što uspješniji u uzgoju aronije, ali i u preradi, u ekonomiziranju troškovima te promociji svojih proizvoda. Prošli su različite radionice bivše Savjetodavne službe kojima se ne mogu dovoljno zahvaliti na svakodnevnoj i brzoj pomoći u „rješavanju svih zavrzlama“. Oboje planiraju i dalje ulagati u svoje znanje jer samo tako mogu doći do novih, korisnih ideja. I svakako će nastojati zadržati kvalitetu proizvoda, pojavljivati se na raznim manifestacijama, natjecanjima, a sudjelovali su i na manifestaciji ,,Suncokret ruralnog turizma”.

Plasiranje proizvoda i putem društvenih mreža

Obitelj Krepenc svoje proizvode nudi i prodaje putem društvenih mreža (na Facebook stranicama potražite njihovu stranicu Aronija OPG Krepenc), na raznim sajmovima kao što je Bundevijada u Vrbovskom, sajmovi u Rijeci, gradu Krku te u Kostreni na Zelenom kostrenjskom sajmu (svake zadnje srijede u mjesecu). Ipak posebno hvale Goransku zelenu tržnicu te im je srcu najdraža Ravnogorska zelena tržnica. Poneki proizvod je samo njima znanim kanalima završio u Španjolskoj, Češkoj te čak i u New Yorku i Melbournu.

Naši mladi zanesenjaci korisnici su i EU fondova te željno iščekuju nove natječaje gdje će pokušati pronaći i sebe.

Bolje malo više papirologije i truda sada, a da se smanji rizik sutra, kaže Tomislav.

Vesele se da nisu jedini proizvođači aronije na području Primorsko-goranske županije gdje je osim njih još 26 proizvođača koji ukupno imaju oko 15 ha. Želja im je da sa sadašnjeg polovičnog udjela ekološke proizvodnje u županiji to podignu na višu razinu kao i same ukupne površine odnosno broj grmova. Jer, kako rekoše, iako je aronija za neke proizvođače bila vrlo ,,gorki” iskorak u poljoprivredu, ako se ima volje, strpljenja i stalnog učenja s neizbježnom inventivnošću, ona nije mit.

Prethodni članakMurva – eliksir zdravlja i kraljica voćnih delicija
Sljedeći članakNovi način praćenja zdravlja pčela
prof.dr.sc. Ivo Grgić
Ivo Grgić redoviti je profesor u trajnom zvanju na Agronomskim fakultetu u Zagrebu gdje je voditelj nekoliko predmeta. Predavao je i na drugim fakultetima u Zagrebu, Kninu, Splitu. Bio je gost profesor u Sloveniji, Makedoniji i BiH. Usavršavao se u Sloveniji, Makedoniji, BiH, Mađarsko, Španjolskoj, Grčkoj itd. Voditelj je i suradnik na mnogim znanstvenim, stručnim, razvojnim i drugim projektima, a objavio je više od 150 znanstvenih i stručnih radova/publikacija. Autor je i koautor nekoliko knjiga, udžbenika, priručnika. Urednik je te recenzent nekoliko udžbenika i studijskih programa. Član je uređivačkih odbora domaćih i inozemnih časopisa. Znanstveni interes je osim poljoprivredne politike i razvitak ruralnih područja te ruralni turizam, posebno agroturizam. Često sudjeluje u popularizaciji znanosti i struke te je čest gost elektronskih i tiskanih medija, a vesele ga susreti s „poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima te stanovnicima ruralnih područja“ gdje nastupa samostalno ili timski govoreći o aktualnim temama, Posebno rado komentira aktualne probleme u Gospodarskom listu, te Slobodnoj Dalmaciji. Član je, utemeljitelj i u dva mandata predsjednik Hrvatskog agroekonomskog društva. Član suradnik je Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovi, član Akademije poljoprivrednih znanosti Hrvatske, Matice Hrvatske, HKD Napredak te Udruge Hrvata BiH Prsten gdje je predsjednik zaklade PRSTEN.