Orah (Juglans regia L.) je listopadno drvo koje može doseći visinu do 40 m. Impozantne je građe, velikog habitusa i razgranate krošnje. Orah je prije bio stanovnik svakog dvorišta jer je njegov plod vrhunska slastičarska namirnica. Međutim, osim ploda, i snažno drvo oraha je služilo kao konstruktivna sirovina za gradnju.

Uzgoj oraha u Hrvatskoj je u stalnom porastu. Tako su se površine pod orahom praktično udvostručile u posljednjih pet godina. Pod orahom je 2015. godine bilo zasađeno 3.667,62 ha. Prošle je godine prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), poticaje za uzgoj zatražilo 4.619 poljoprivrednih gospodarstava za ukupnu površinu od 7.945,31 hektar.

Shodno tome za očekivati je i porast proizvodnje orahove jezgre, no to nije tako. Orah je biljka koja nakon sadnje ne donosi prvi rod barem 3-4 godine. Stoga na svaku investiciju u podizanje nasada valja čekati i računati na poduže razdoblje povrata.

uzgoj oraha i sadnja oraha
Orah je lijepi ukras vrta

 Koju sortu odabrati za uzgoj oraha?

Ako se odlučite na podizanje nasada oraha valja imati na umu nekoliko preduvjeta. Jedan od prvih preduvjeta je sorta koju ćete saditi. Među najčešćim sortama oraha su Šejnovo, Tisa, Šampion, Elit, Drjanovski, Franquette, Jupiter, Novosadski kasni i u posljednje vrijeme vrlo popularan Chandler. No treba obratiti pažnju na lokaciju nasada. Kasni mrazevi mogu imati utjecaja na cvatnju ranih sorti. Odabir sorte ovisi i o gustoći sklopa nasada koji se može kretati od 5×5 m pa sve do 10×10 m.

Iako je u posljednje vrijeme orah vrlo popularna vrsta u ekološkoj poljoprivredi pod pretpostavkom kako je nezahtjevna biljka, koja je relativno otporna, orah ima svoje zahtjeve u agrotehnici. Dosta muke uzgajivačima zadaje orahova muha (Rhagoletis completa) čije ličinke čine golemu štetu jer se hrane i žive unutar zelene lupine. Lupina oraha postaje mekana, pocrni zbog razvoja tanina te se teško se odvaja od ljuske oraha. Prisutnost i praćenje populacije orahove muhe moguće je utvrditi pomoću žutih ljepljivih ploča.

U ekološkoj poljoprivredi osim suzbijanja muhe postavljanjem klopki s atraktantima moguće je stablima pomoći i primjenom paste za stabla koju prskamo po krošnjama i premazivanjem kore stabla.

uzgoj oraha
Orahovo drvo izvrstan je materijal

Ne saditi ga preblizu kuće

Orah je drvo koje poželite imati u svom dvorištu. Prilikom sadnje vodite se činjenicom da je stablo veliko koliko iznad zemlje toliko i ispod zemlje. To znači da ima jak i razgranat korijenov sustav i nije preporučljivo saditi ga jako blizu kuća. Ali, njegova velika krošnja stvara najljepši hlad koji postoji. Možete ga posaditi i u blizini vrta kojem treba zasjena. Ako se brinete zbog lišća koje pada i potencijalno spriječava rast drugih biljaka (jer sadrži juglon), imajte na umu jednu vrlo praktičnu stvar. Kosilice za travu koje imaju opciju skupljanja trave, riješit će vas tog problema. Imate li vrt na kosini koja je podložna eroziji, upravo sadnjom oraha spriječit ćete potencijalne štete od ovog sveprisutnog poljoprivrednog problema, zato jer korijenov sustav oraha i površinski i dubinski fiksira tlo.

Od oraha se osim ploda koristi i deblo u drvno-prerađivačkoj industriji kao visokokvalitetno tvrdo drvo. No, može se koristiti i u mnogo drugih pripravaka pa je tako list oraha vrlo ljekovit jer sadržava tanine, koji su vrlo gorki. Listovi se mogu koristiti za različite tinkture, macerate i čajeve koji pomažu u probavnom traktu i želucu. Isto tako čaj od listova oraha može se koristiti u ekološkoj zaštiti biljaka od lisnih ušiju.

Orehovac je najbolji lijek za želudac

Nezrele zelene plodove možemo koristiti za izradu, prema riječima mog djeda, najboljeg lijeka za želudac, a to je orehovac. Ovaj liker spravlja se od prepolovljenih nezrelih, zelenih oraha pomiješanih sa šećerom i rakijom. Nakon namakanja u ovoj kombinaciji, nakon što se otopio sav šećer, liker se procijedi i stavi u staklene boce te se pije svako jutro barem jedan ,,čokanjčić” kako bi želudac dobro radio.

Ulje orahovih plodova vrlo je cijenjeno u kozmetičkoj industriji jer hladno prešano orahovo ulje spada u grupu ulja visoke biološke vrijednosti zahvaljujući upravo udjelu nezasićenih masnih kiselina posebice omega 3. Isto tako može se i konzumirati jer okus orahovog ulja je bogat, nježan i ugodan.

Orahovo ulje se može koristiti svakodnevno – samostalno prije ili nakon obroka, za pripremanje umaka, salata ili deserta. Najbolje je konzumirati jednu žličicu 2-3 puta dnevno – nakon jela. Zanimljivo je da neki od najprestižnijih svjetskih izrađivača lovačkih pušaka koriste baš drvo turskog oraha za izradu nekih od najljepših kundaka za puške.

uzgoj oraha
Orahovo ulje

orahovo ulje
Orehovača je izvrstan napitak za zdravlje,(foto: Web dobar zivot.net)