Krumpirova zlatica ili koloradska zlatnica Leptinotarsa decemlineata, ubraja se u red kornjaša (Coleoptera) te u porodicu zlatica odnosno Chrysomelidae.

Najvažniji je štetnik krumpira koji može potpuno uništiti lisnu masu krumpira. Značajka ove vrste je holometabolnost, odnosno metamorfoza kukca u kojoj se životni ciklus sastoji od jaja, ličinke i odraslih oblika. U razvoju je prisutan i stadij neaktivne kukuljice prije nego što postane odrasli oblik.

Krumpirova zlatica

Odrasli oblici su duljine između 10 mm i 12 mm. Tijelo im je ovalnog oblika, žutosmeđe boje s 10 uzdužnih crnih pruga na pokriljima. Imaju usni ustroj koji je građen za grizenje i žvakanje. Jaja su žutonarančaste boje, a ženka ih odlaže u jajnim leglima na donju stranu lišća krumpira. Ličinka krumpirove zlatice prolazi četiri razvojna stadija. Ima razvijena tri para prsnih člankovitih nogu, tamnonarančaste je boje, a sa svake strane tijela ima dva reda crnih točaka. Odrasla ličinka duljine je do 15 mm. Kukuljica je tamnosmeđe boje, a tjelesni nastavci se ne vide jer ima pokrivenu kukuljicu.

Jajašca krumpirove zlatice

Biljke domaćini na kojima radi najveće štete je krumpir. Može se hraniti i drugim biljkama iz porodice pomoćnica (Solanaceae) kao što su paprika, rajčica i patlidžan.

Simptomi napada su vidljivi na lišću odnosno na cijeloj cimi. Ona za vrijeme jakog napada može biti potpuno uništena, što nepovoljno utječe na razvoj gomolja krumpira. Najveće štete krumpirova zlatica radi do cvatnje krumpira.

Za ovu vrstu je značajno da ima dvije generacije godišnje, a napad prve generacije je jači i ekonomski važniji. Jedna ženka tijekom života može odložiti 300 do 1100 jaja, a prezimljuju odrasli oblici u tlu.

Preventivne mjere

Sadnju krumpira treba obaviti na površinama koje su znatno udaljene od prošlogodišnjih. To znači da se treba pridržavati plodoreda – ne ponavljati uzgoj na istoj parceli tri do četiri godine. Preporučljivo je saditi krumpir u kombinaciji s bobom, hrenom, špinatom, kupusnjačama kamilicom, dragoljubom, kukuruzom. Treba izbjegavati sadnju u kombinaciji s bundevom, suncokretom, ciklom, celerom, graškom, rajčicom i patlidžanom.

Krumpirova zlatica na bobu

Biološke mjere

Krumpirova zlatica ima nekoliko autohtonih prirodnih neprijatelja poput trčaka (Carabidae), grabežljivih stjenica, bubamara (Coccinellidae) i muha gusjeničarki (Tachinidae) te entomofagnih osica koje parazitiraju jaja. Tijekom prezimljenja odrasle oblike krumpirove zlatice parazitira gljiva Beauveria basiana koja ponekad može znatno smanjiti populaciju. Velika je vjerojatnost da prirodni neprijatelji neće potpuno suzbiti pojavu krumpirove zlatice, ali privlačenjem i očuvanjem prirodnih neprijatelja u vrtu njihova se učinkovitost može značajno povećati.

„Uradi sam“ pripravci

Postoji velik broj biljaka i biljnih ekstrakata koji djeluju repelentno ili inhibicijski na krumpirovu zlaticu, ali nema još uvijek temeljitih znanstvenih istraživanja koja potvrđuju njihovu učinkovitost.

Kora od krumpira

Svježe oguljena kora krumpira stavljena u lovne posude djeluje kao atraktant na krumpirovu zlaticu uz uvjet da se lovne posude redovito prazne i dodaje svježe oguljena kora krumpira.

Komorač i buhač

Prema rezultatima istraživanja koje je proveo Institut Tamis, ako se oko krumpirišta posije komorač, a u samom krumpirištu biljka buhač tada parcelu krumpirove zlatice obavezno zaobilaze. Dokaz za tu tvrdnju dobiven je nakon provedenog istraživanja na parceli od 1 ha u organskom demonstracijskom polju zasijano već navedenim biljkama. Krumpir se u takvim uvjetima dobro razvijao bez prisustva krumpirove zlatice.

Pripravak od bazge

Jedan od načina upotrebe bazge u poljoprivrednoj proizvodnji na manjim površinama je izrada prirodnog insekticida od cvijeta i lista bazge koji se koriste za prskanje krumpira protiv krumpirove zlatice. Za pripravak je potrebno 1 kg cvijeta i lista bazge potopiti u 5 l vode. Potopljenu bazgu treba ostaviti preko noći te sljedećeg jutra procijediti sadržaj iz kante i pripravak protiv zlatice je spreman za upotrebu. Krumpir je potrebno tretirati ovim pripravkom ujutro i uvečer dok nema rose. Tretiranje ponavljati prema potrebi.

Cvijet bazge

Pripravak od orahovog lišća

Lišće oraha sadrži spoj hidrojuglon koji u dodiru s kisikom stvara spoj juglon. S obzirom da juglon nije topiv u vodi i ne odlazi duboko u zemlju, lišće oraha je pogodno za izradu pripravka za suzbijanje krumpirove zlatice. Za izradu ovog pripravka potrebno je oko 3 kg otpalog lišća oraha potopiti u 10 l vode i pustiti da odstoji 2 dana. Nakon toga pripravak procijediti i razrijediti s vodom u omjeru 1:1. Prskanje obaviti ujutro ili uvečer.

Juha od preslice

Za juhu od preslice potrebno je oko 1 kg svježih ili 150 g osušenih biljaka koje se stavljaju u 10 l vode tijekom 24 sata. Potom se mješavina prokuha oko pola sata. Nakon hlađenja i procjeđivanja juhu je potrebno razrijediti s vodom u omjeru 1:5.

Otopina od pepela

Otopina pepela je vrlo učinkovita kod suzbijanja krumpirove zlatice. Potrebno je otopiti 2 kg pepela u 10 l vode. Zatim 1 l otopine razrijediti sa 10 l vode i tretirati lišće krumpira. Za tretiranje krumpira mogu se koristiti i preparati od listova duhana i topole. Tretiranje se provodi kad se listovi krumpira osuše od jutarnje rose. Ovisno o jačini napada, tretmane je potrebno ponavljati svakih 5 do 10 dana. Posljednje tretiranje treba obaviti 20-ak dana prije berbe.

Pripravak mlijeka, vode i sode bikarbone

Mlijeko se može koristiti u kombinaciji sa sodom bikarbonom, odnosno prskanjem biljaka sodom bikarbonom. Koristi se preventivno za tretiranje povrća, najčešće protiv plamenjače. Ovaj pripravak je vrlo djelotvoran kod tretiranja cime krumpira jer štiti od krumpirove zlatice, odnosno sprječava pojavu krumpirove zlatice jer ona ne može probaviti mlijeko. Za pripravak je potrebno pomiješati 1 l mlijeka i 1 žličicu sode bikarbone u 10 l vode.

Pripravak od krumpirovih zlatica

Potrebno je redovito prikupljati odrasle jedinke u posudu od 1 l i te zlatice potopiti u posudu sa 20 l vode te zatvoriti. Zlatice će uginuti i jedno vrijeme će plutati, a zatim potonuti na dno. Nakon tjedan dana preparat je spreman za upotrebu, ali se treba razrijediti s vodom jer nerazrijeđen preparat može spaliti lišće krumpira. Potrebno je razrijediti prvi put u omjeru 1:1, drugi put 1:2 i treći put 1:3. Različite sorte krumpira različito reagiraju na pripravak te je potrebno koncentraciju prilagoditi.

Biološki pripravci pod nazivom „Uradi sam“ koji se koriste za suzbijanje štetnih organizama uz svoje pozitivne ekološke strane imaju i ekonomsku korist za manje proizvođače jer je njihova proizvodnja jednostavna i ekonomski isplativija od kupnje gotovih komercijalnih pripravaka.

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje