„Iz zdravog i kvalitetnog tla rastu zdrave i kvalitetne biljke“ rečenica je koju često spominjemo u našim člancima i na svim predavanjima koja držimo. Uistinu je važno na koji način gospodarite tlom i kako preventivno radite na smanjivanju potencijala gljivičnih i bakterijskih bolesti. S velikim smanjivanjem količina aktivnih tvari u kemijskoj zaštiti potrebno je promijeniti način razmišljanja, uložiti više znanja u proizvodnju i u konačnici dobiti vrhunske rezultate.

Peletirana organska i organo- mineralna gnojiva važna su u osnovnoj gnojidbi i prihrani. Grena gnojiva jedina na tržištu imaju specifičan način proizvodnje prilikom koje se svi kvalitetni sastojci sačuvaju, te ona osim što hrane biljke vrhunskim sastojcima, poboljšavaju strukturu tla. Visok sadržaj AMINOKISELINA, HUMINSKIH I FULVO KISELINA, KARBOKSILNIH KISELINA te MAKRO I MIKROELEMENTA dokazuje prirodni proces proizvodnje te „živu organsku masu“ koja ne postoji u takvom obliku u drugim gnojivima. Gnojiva s većim sadržajem fosfora i kalija koristimo u osnovnoj gnojidbi, dok gnojiva s većim sadržajem dušika koristimo u prihrani. Kod kupnje gnojiva potrebno je obratiti pozornost na sastav, a nedostatak aminokiselina, huminskih i fulvo kiselina ukazuje na to da su gnojiva dobivena procesom u kojem su uništeni svi korisni sastojci. Vjerujemo da karboniziranu organsku masu u tlu ne želi nitko tko želi obogaćivati svoje tlo.

Kao preventivu bolestima u tlu i štetnicima koristimo proizvode koji stvaraju nepovoljne uvjete za razvoj gljivičnih bolesti ili insekata.

TRICXS je proizvod sastavljen od Trichoderma spp. vrsta, specijalno izoliranih kako bi se osigurala prilagodljivost svim tipovima tala kao i različitim pH reakcijama. Trichoderma spp. su gljivice prisutne u svakom tlu, a preferiraju rast na korijenu ili u zoni korijena gdje djeluju: kompetitivno za hranu i prostor (limitiraju mogućnost ulaska patogena u zonu korijena), proizvode inhibitore kojima limitiraju infektivni potencijal patogenih gljivica, parazitiraju na štetnim gljivicama nakon što ih enzimi hitinaze oštete te rade mehaničku barijeru kojim onemogućavaju kontakt između korijena i patogena. Rade i na indukciji sistemične rezistentnosti i koriste se za sve bolesti tla.

 class=

ZLATNA RIBICA najnovija je formulacija Bacillus vrsta na tržištu. Nasljednik je dobro poznatog proizvoda Bakterije, koji je stabiliziran i pojačan brojem korisnih bakterija. Proizvod najbolje funkcionira kroz korijenov sustav, dok folijarno tretiranje daje dodatni učinak. Stvara se mehanička barijera na listu i plodu kao i barijera na korijenu. Tretiranjem Zlatnom ribicom znatno utječemo na brojnost patogena u tlu, smanjujući njihov broj kao i infektivni potencijal. Zlatnom ribicom možemo uspješno smanjiti brojnost patogenih bakterija u tlu (Xanthomonas campestris p.v. campestris na kupusu, kao i Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria).

BMV najnoviji je proizvod na našem tržištu, no dobro poznatog djelovanja na europskom tržištu. Djeluje tako da stvara vrlo nepovoljne uvjete u tlu za razvoj insekata. Žičnjaci, sovice, šljivina osica, orahova i maslinova muha, ljeskotoč kao i mnogi drugi štetnici koji prezimljuju u tlu ili u tlu rade štete, uz proizvod BMV ne dovršavaju svoj životni ciklus. Bitno je održavati tlo vlažim, a gljivice koje se nalaze u proizvodu svojim će razvojem smanjiti štete od insekata. Proizvod je potpuno biološki i visoko učinkovit.

 class=

PHYTALEX je tip proizvoda koji smo dugo čekali na tržištu ekoloških proizvoda. Prvi je pravi sistemični ojačivač koji ulazi u sve dijelove biljke. Posebnost je u vrlo malim česticama koje uspiju proći kroz sitne membrane na biljkama. Proizvod ima preventivno djelovanje i sposobnost kretanja kroz floem i ksilem što će znatno olakšati suzbijanje gljivičnih i baterijskih bolesti koje napadaju korijenov sustav kao što je Armilaria i druge štetne bakterije. Sličan proizvod u nano tehnologiji mi već imamo u ponudi pod imenom Bio 9 rame plus koji djeluje translokacijski, odnosno s lica na naličje lista i radi dugotrajnu zaštitu na površini lista. Kombinacijom ova dva proizvoda preventivno djelovanje na gljivične bolesti traje i do deset dana.

 class=

HEALTY ROOT specijaliziran je proizvod za plastenike i otvorena polja gdje se nalaze nematode. Nematode su posljedica monokulture i vrlo su velik problem u plastenicima. Healty root u peletima koristi se kao gnojivo, a svojim sastavom djeluje nepovoljno na nematode, onemogućavajući njihov razvoj.

Prethodni članakOstvaren kontakt s 1223 PG-a i zaprimljeno 130 tona stočne hrane
Sljedeći članakPoduzetnici drvnog sektora i Hrvatske šume pružaju pomoć potresom pogođenim područjima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.