S obzirom na sve čudnije vremenske uvjete, poljoprivredna proizvodnja postaje sve zahtjevnija i upravo je to razlog da se uz pomoć edukacije i vlastitog znanja probamo oduprijeti problemima u proizvodnji te si osigurati profitabilnost iste.

Kako bi stvorili najbolje uvjete za rast i razvoj naših proljetnih kultura (soja, suncokret, šećerna repa, krumpir), jedna od prvih mjera koje poduzimamo je zaštita od korova.

Stalan ponik korova

Sve konkurentske biljke (korovi) osim što nam uzimaju hraniva od naših proizvodnih kultura, ujedno zauzimaju i njihov životni prostor pa nam stoga zasjenjuju naš kultivar, smanjuju proizvodni potencijal kultivara te u žetvi povećavaju vlagu i stvaraju primjesu u usjevu tj. nečistoće s čime nam se profitabilnost proizvodnje može smanjiti i više od 50 % .

U proizvodnji širokorednih kultura (soja, suncokret, šećerna repa, krumpir) paralelno s problemom širokolisnih korova javlja nam se i stalan ponik uskolisnih korova kao što su koštan (Echinochloa crus – gali) i muharike (Setaria spp.), a dolaskom viših temperatura dolazi nam do ponika sjemenskog i rizomskog sirka (Sorghum halapense ), prosa (Panicum spp), svračice (Digitaria sanguinalis) te višegodišnjih korova kao što su pirika (Agropyron repens) i zubača (Cynodon dactylon ).

Herbicidna učinkovitost

Obavezno preporučujemo odvajanje herbicida za suzbijanje širokolisnih od herbicida za suzbijanje uskolisnih korova kako ne bi smanjili herbicidnu učinkovitost na pojedine korove, što je i znanstveno dokazano. Također zbog uske plojke uskolisnih korova obavezno preporučujemo dodavanje okvašivača Trend 90 u koncentraciji 0,1-0,2% ili Optimus ( silikonski okvašivač ) u dozi od 50 ml/ha. S dodatkom okvašivača poboljšavamo efikasnost herbicida, povećava se usvajanje herbicida, smanjujemo površinsku napetost, korovi prije odumiru, a i u slučaju nepredvidivih oborina smanjiva se ispirljiviost herbicida s površine biljke.  Dozacija graminicidnih herbicida je ovisna o vrsti, populaciji i razvojnom stadiju korova ,ali isto tako je ovisna i o stanju usjeva tj. fenofazi u kojem se nalazi naša kultura.

TARGA® je sistemični, translokacijski herbicid koji se vrlo brzo, u svega nekoliko sati, apsorbira i rasporedi po svim dijelovima korovne biljke. Aktivna tvar, kizalofop etil ester se potom nakuplja u konusu rasta i korijenu korova gdje sprječava formiranje meristemskog tkiva i na taj način blokira daljnji rast i razvoj te ponovni ponik travnih korova iz rizoma. Uslijed djelovanja aktivne tvari, tretirani korovi vrlo brzo žute, nekrotiziraju i ugibaju. Prvi su simptomi vidljivi već nakon četiri dana u obliku žućenja i zastoja u rastu, a potpuno odumiranje korova nastupa nakon 7-10 dana

Primjena

Najčešća doza za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova ( koštan, sirak iz sjemena i muharike) je 1 -1,5 l/ha, što također ovisi i o njihovom razvojnom stadiju, dok višegodišnje korove kao što su sirak iz rizoma i pirika rješavamo s dozama od 2 -3 l/ha uz utrošak 200 – 400 l vode/ha.

Također treba napomenuti da se herbicid Targa koristi i u uljanoj repici za suzbijanje samoniklih žitarica koje u uvjetima gustog sklopa mogu usporiti početni rast tj. zasjeniti usjev i smanjiti prinos. U takvim slučajevima gdje imamo veliku populaciju samoniklih žitarica, obavezno je primijeniti herbicid od tri lista pa sve do početka busanja samoniklih žitarica u dozi od 0,8 – 1,5 L/ha.

Efikasnost djelovanja pripravka ovisit će o nizu čimbenika kao što su intenzitet zakorovljenosti, spektar korova, vlažnost tla i vanjski uvjeti, ali općenito vrijedi pravilo da je učinkovitost bolja i duža u optimalnim vanjskim uvjetima koji favoriziraju normalan rast i razvoj kulturne i korovne biljke.

TARGA®  je visoko selektivan graminicid odlične učinkovitosti u suzbijanju svih travnih korova u soji, suncokretu, šećernoj repi, krumpiru i uljanoj repici.

AgroChem MAKS d.o.o.
Trg žrtava fašizma 6, HR – 10000 Zagreb
tel: +385 1 6608 633
tel: +385 1 6608 634
fax: +385 1 6608 632

E-mail: info@agrochem-maks.com

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOstvaren status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge
Sljedeći članakTuženo osiguranje
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.