""

Sponzorirani prilog

Povrtne kulture uzgajamo direktnom sjetvom na gredice ili sadnjom presadnica na otvorenom čim nam to klimatske prilike dozvole. U našim se uvjetima na ovaj način najčešće uzgajaju paprika, rajčica, patlidžan, salata i gotovo sve kupusnjače. Sadnja presadnica osigurava nam raniju proizvodnju na otvorenom, bolji izbor ujednačenih i zdravih biljaka te ujednačen rast i dospijevanje u berbu.

Bez obzira radi li se o proizvodnji presadnica tzv. “golog„ korijena, o presadnicama u tzv. tresetnim kockama ili o presadnicama iz plastičnih i stiroporskih kontejnera, važno je uvijek koristiti deklarirano sjeme i sterilni supstrat. U novije vrijeme na tržištu se nalazi veliki izbor sterilnih supstrata za uzgoj presadnica već pripremljenih za sadnju. Većina tih supstrata sadrži i potrebna hranjiva za uzgoj biljaka do presađivanja.

""

Optimalni uvjeti za dobar razvoj presadnica

Kad ste izabrali i nabavili sjeme željenih vrsta, pripremili odgovarajući supstrat za sjetvu i posijali sjeme, važno je osigurati optimalmu vlagu, temperaturu i svjetlo. Optimalni uvjeti omogućit će dobar razvoj biljaka, no zbog visoke relativne vlage zraka koju presadnice trebaju u početnim fazama rasta javljaju se i različite biljne bolesti. Kod svih bolesti u klijalištima neobično je važno suzbijati ih preventivno odnosno ne dozvoliti da se pojave. U proizvodnji rasada vrlo čest problem predstavljaju bolesti polijeganja, a glavni uzročnici ove bolesti su patogene gljivice iz roda Pythium i Phytophtora. Gljivice iz ovog roda preferiraju niže temperature pa se javljaju na početku vegetacije. Njihova patogenost ovisi o mnogobrojnim čimbenicima, kao što su temperatura, svjetlo, vlaga, pH vrijednosti tla, prisutnost drugih mikroorganizama i dr.

Rajčicu napada više vrsta roda Pythium na mjestu na kojem biljke izlaze iz zemlje, uzrokujući propadanje biljaka u zoni korijenovog vrata. Na krastavcima, dinjama, lubenicama vrste roda Pythium napadaju klice izazivajući palež. Obično do toga dolazi kada temperature nakon sjetve padnu na 15°C uz obilje vlage. U takvim nepovoljnim uvjetima za klijanje i nicanje parazit se lako naseljava uzrokujući prorjeđenost usjeva. Na salati, endiviji i radiču Pythium i Phytohptora vrste mogu napadati mlade biljke uzrokujući polijeganje, ali često se pojavljuju i na odraslim biljkama u obliku rubnog crvenila i venuća vanjskih listova. Napadnute biljke prestaju rasti, a rozeta ostaje manja.

Učinkovito zaustavljanje zaraze

Osim patogenih gljivica iz roda Pythium i Phytphtora bolesti polijeganja rasada imaju više različitih uzročnika i mogu se pojaviti već dok su biljke u fazi prva dva neprava lista (kotiledoni). Simptomi se obično pojavljuju na korijenovom vratu (mjesto gdje biljke izlaze iz zemlje) i za nekoliko sati mogu se proširiti na veći dio rasada.

""

PROPLANT je sistemični fungicid, koji djeluje preventivno tako da sprječava formiranje i klijanje spora, zaustavlja infekciju i njeno daljnje širenje u biljci. PROPLANT primjenjujemo prvenstveno preventivno ili u vrlo ranim fazama infekcije, u svakom slučaju prije nego što su simptomi bolesti vidljivi. PROPLANT je fungicid postojane i izvanredne učinkovitost na uzročnike plamenjače povrtnih kultura. U Hrvatskoj je registriran za suzbijanje uzročnika polijeganja i plamenjače na velikom broju povrtnih kultura: rajčici, krastavcima, tikvicama, patlidžanu, lubenicama, dinjama, kupusu, cvjetači, brokuli, kelju, salati, cikoriji, endiviji, špinatu, radiču, bosiljku, luku, poriluku, celeru, ukrasnom bilju i dr. Može se primijeniti potapanjem lučica, zalijevanjem ili prskanjem u koncentraciji 0,2 % (20 ml na 10 l vode).

""
Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje