Podloga:

✦300 g mljevenog keksa (plazma ili petit keks )

✦200 g margarina

Priprema: U mljeveni keks dodati otopljeni marga­rin, sve dobro sjediniti te utisnuti u kalup promjera 26 cm. Staviti u hladnjak dok se priprema krema.

Krema:

✦480 g smrznutih borovnica

✦8 žlica kristal šećera

✦5 žlica limunovog soka

✦25 g mljevene želatine

✦10 žlica vode (za namočiti želatinu )

✦600 g krem sira (mascarpone, ABC ili sl.)

✦240 g čvrstog jogurta

✦5 žlica šećera u prahu

✦500 ml vrhnja za šlag

Priprema: Borovnice, kristal šećer i limunov sok staviti kuhati. Kuhajući gnječiti borovnice dok se ne raspadnu pa ih procijediti. Razmutiti želatinu u vodi te je ostaviti da nabubri. Krem sir, jogurt i šećer u prahu izmiksati. Ručno umiješati mekše umućeno vrhnje za šlag. U otopljenu želatinu dodati malo kre­me, razmutiti pa dodati u kremu. Dobro promiješati te podijeliti na tri jednaka dijela. U prvi dio dodati borovnice i 4 žlice soka, u drugi 5 žlica soka, a treći dio ostaje bijele boje. Na podlogu rasporediti prvi dio te ga staviti u zamrzivač na pola sata. Za to vrije­me ostale kreme ostaviti na sobnoj temperaturi. Na prvu kremu staviti drugu i vratiti u zamrzivač opet na pola sata. Na kraju rasporediti bijelu kremu. Po želji odvojiti dvije žlice bijele kreme i pomiješati ih s preostalim sokom te ukrasiti tortu kapajući točkice i čačkalicom povlačeći ih u oblik srca.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakBlažena malina
Sljedeći članakAgronomski fakultet predstavio novi projekt financiran europskim fondovima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.