Centar za zaštitu bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) ugostio je 21. ožujka 2023. delegaciju Republike Albanije. Ovaj je studijski posjet upriličen u okviru projekta jačanja fitosanitarnih kapaciteta Republike Albanije.

Projekt naziva TCP/ALB/3901/C1 „Podrška izradi Akcijskog plana o održivoj uporabi pesticida“ u Albaniji vodi Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Domaćin cijelog petodnevnog studijskog posjeta jest Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske. 

U okviru posjeta stručnjaci Centru za zaštitu bilja izložili su osam prezentacija. Prikazali su sustav ocjene sredstava za zaštitu bilja i biocida u Europskoj uniji, ocjenu rizika kod odobravanja sredstava za zaštitu bilja, ocjenu podataka u okviru paralelne trgovine, razvoj integrirane zaštite bilja u Hrvatskoj te kontrolu fizikalno-kemijskih svojstava i kontrolu sredstava za zaštitu bilja u prometu. 

Predstavnici Republike Albanije osobito su bili zainteresirani za sustav post-registracijske kontrole sredstava za zaštitu bilja. Obišli su laboratorije Odjela za kemijske i molekularne analize te se upoznali s opremom, metodama i tehnikama koji se koriste u Odjelu. 

Studijski posjet nastavlja se u Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, Fakultetu biotehničkih znanosti u Osijeku te Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje