Ilok, mali gradić satkan od vinorodnih brežuljaka, mjesto je koje vas jednostavno ostavlja bez daha i poziva vas da mu se opet vratite. Grad s vinogradarskom tradicijom dužom od 1800 godina i s jednom od najznačajnijih turističkih i vinskih manifestacija u Hrvatskoj, ove godine svoja vrata otvara po 57. put s bogatim i raznolikim kulturno-zabavnim programom i gastro i eno sadržajima. Manifestacija počinje 5. rujna i trajat će do 9. rujna ove godine.

Iločka berba grožđa pokrenuta je davne 1962. godine. Proizašla je iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda. Usmjerena je na promociju vina, a posebno sorte traminca. S godinama je prerasla u jednu od najznamenitijih i najatraktivnijih turističkih događanja u Hrvatskoj.

Ove godine program Iločke berbe sastoji se od brojnih događanja, izložbi, folklornih nastupa, promocija i radionica, koncerata, poljoprivrednog sajma i sajma vina na kojem sudjeluju svi najvažniji vinari ovoga kraja. Jedan od posebnih događaja je 12. po redu Noć vina u Starom podrumu. Tamo će se moći kušati najbolje domaće delicije uz degustaciju vina i obilazak jednog od najstarijih podruma u Europi. Održava se 30. kolovoza od 20 sati.

Niz renomiranih izvođača

I ove godine u glavom programu nastupit  će niz renomiranih izvođača s domaće estrade. Tako će u četvrtak 5. rujna od 22 sata kao glavni gost nastupiti Vojko V. U petak 6. rujna od 22 sata nastupa jedna i jedina Maja Šuput, a u subotu od 21 sat Neno Belan i Fiumens. U nedjelju prijepodne nas očekuje program za najmlađe, gdje će od 11.30 sati nastupiti Minea.

Bez ikakve sumnje svaki posjetitelj ove tradicionalne manifestacije naći će nešto za sebe i pitoreskni Ilok otkrit će u svojoj punoj ljepoti i bogatom povijesnom  i kulturnom naslijeđu, kojim ovaj najistočniji hrvatski gradić odiše na svakom koraku. Tako svake godine privlači sve više kako domaćih tako i stranih gostiju.

Kao i proteklih godina, svi kulturno-umjetnički i zabavni programi u potpunosti su besplatni za posjetitelje.

Vidimo se na 57. Iločkoj berbi grožđa!

Foto: Iločka berba grožđa (facebook)

Prethodni članak80.000 eura udrugama za zaštitu okoliša i prirode Zagrebačke županije
Sljedeći članakZahtjevi za odobravanje operativnih programa s prvom godinom provedbe 2025. u sektoru voća i povrća
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.