Pojam potpore inovacijama obuhvaća razne oblike poslovnih aktivnosti, podizanje svijesti i znanja, savjetovanje i podršku, istraživanje potražnje za inovacijama, posredovanje i umrežavanje, pristup resursima, izgradnju kapaciteta za pružanje usluga podrške inovacijama i slično.

Obzirom na navedeno, služba za potpore inovacijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva organizirala je tečaj za EIP – inovacijske savjetnike (brokere). Naziv tečaja je Povezivanje savjetnika za poticanje interaktivnih inovacija u poljoprivredi i šumarstvu. Tečaj je održan 13. i 14. lipnja 2024. u Osijeku na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Ovaj tečaj baziran je na metodologiji projekta Obzor2020 I2connect i cilj mu je podrška razvoju inovacija – upravljanje operativnim skupinama. Plan je održavati tečaj periodično, ovisno o potrebama, kao jednu od aktivnosti potpore inovacijama u RH.

Poljoprivredni savjetnici kroz direktan kontakt s poljoprivrednicima u savjetodavnom radu imaju potrebna znanja i vještine za razumijevanje potreba poljoprivrednika te ga uobičajeno savjetuju o mogućim odnosno potrebnim promjenama u načinima upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima. Razvoj inovacija kao novih rješenja za postojeće probleme uz stupanj neizvjesnosti odnosno određenu vjerojatnost neuspjeha stavlja pred savjetnike i potrebe za novim kompetencijama i znanjima u području analize mreža, upravljanju grupama kroz uloge moderatora odnosno animatora, a također i nove načine suradnje kroz multi-actor pristup koji je propisan od stane Europske Komisije.

Razvojem praktičnih inovacija u poljoprivredi želi se doprinijeti napretku kompletnog sustava poljoprivrede i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju temeljenu na tzv. multi-actor pristupu odnosno obveznom uključivanju više dionika te zajedničkim inovacijskim procesima – tzv. interactive co-creation.

Ciljevi ovog tečaja su da savjetnici dobiju jasnu sliku o sebi kao savjetnicima te da upoznaju veći broj savjetničkih metoda i njihovu primjenu u praksi. Svaki savjetnik tako spoznaje svoje prednosti i slabosti u radu.

Kroz I2connect Obzor 2020 projekt u Hrvatskoj je educirano do sada oko 50 što javnih što privatnih savjetnika.

Foto: Savjetodavna.hr