Na svečanoj komemoraciji održanoj u čast Miljenka Grgića u vijećnici Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Split, u petak, 19. siječnja ove godine, članovi obitelji, prijatelji, kolege i suradnici te poznati vinarski stručnjaci prisjetili su se životnog puta i velikih postignuća ovog uglednog hrvatskog vinara svjetskog glasa. 

Miljenko Grgić, poznat i kao Mike Grgich, čovjek je skromnih korijena, koji je sanjajući veliko, uz upornost, ogroman trud, rad i poduzetnost, stvorio jednu od najpoznatijih vinarija na svijetu. Grgić je bio katalizator tektonskih promjena u svijetu vinarstva kad je Pariškom presudom njegov chardonnay pokorio svijet, naveli su u svom pozivu organizatori komemoracije – Udruženje Vino Dalmacije, Vinarija Grgić (Pelješac) i HGK, podsjećajući na čuveni Pariz Fest (1976.), na kojem je Grgić pobijedio do tada nedostižna francuska vina i tako ušao u legendu. Ostvarivši svoj američki san u kalifornijskoj dolini Napa, nikada nije zaboravio domovinu, na mnoge načine pomažući razvoju naše zemlje, osobito vinarstva, istaknuli su organizatori.  

„Kao poduzetnik, inovator, vinar i povrh svega domoljub, bio je jedan od najznačajnijih Hrvata, gospodarstvenika i veleposlanika Hrvatske. Vjerujem da će njegova ostavština biti inspiracija i motivacija hrvatskim vinarima za proizvodnju, udruživanje i pozicioniranje vina kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu“, rekla je Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore.

Sudionici svečane komemoracije prisjetiti su se i živopisnih anegdota i životnih mudrosti Miljenka Grgića među kojima i onih da „vinar mora biti jednom nogom u vinogradu, jednom u podrumu, a s obje noge na tržištu“, te da je „uspjeh jednoga od nas uspjeh svih, a neuspjeh bilo kojega od nas, neuspjeh je opet svih“.

Ovom je prigodom predstavljena inicijativa Ulice kaštelanskog crljenka, te utemeljena godišnja nagrada „Miljenko Grgić“ koja će se dodjeljivati zaslužnim pojedincima za poseban doprinos unaprjeđenju vinogradarstva i vinarstva Dalmacije.

Izvor: HAPIH