Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 11. veljače 2022. posjetila Vukovarsko-srijemsku županiju. Održala je sastanak sa županom Damirom Dekanićem na temu projekata navodnjavanja te skladišnih kapaciteta u županiji. Potom je obišla voćnjake tvrtke Terra Agro na području Vukovara i poljoprivrednu zadrugu TRS u Iloku.  

U okviru Mjere 4 PRR-a financiraju se četiri projekta ulaganja u infrastrukturu za sustave navodnjavanja u ukupnoj vrijednosti većoj od 206 milijuna kuna. Protežu se na 2.707 hektara s ciljem smanjenja negativnog učinka suša, osiguranja stabilnosti poljoprivredne proizvodnje i povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, pri čemu su dva sustava navodnjavanja već u funkciji.

Ministrica Vučković je nakon sastanka obišla tvrtku Terra Agro d.o.o. Oni se bave proizvodnjom voća, voćnog vina i proizvoda od voća te sadnica voća. Tvrtka je osnovana 2003. godine te se na 47 hektara nalazi njihov voćnjak. Pri tome se 27 hektara odnosi na višnju, 10 hektara na šljivu i 2,5 na trešnju. Pri tome, uzgajaju i poznatu crnu kutjevačku trešnju, a u cilju im je izgradnja hladnjače. Uzgajaju autohtone vrste čije su sadnice uzete od Poljoprivrednog instituta u Osijeku, sudionika Programa podizanja kvalitete matičnih nasada koje provodi Ministarstvo poljoprivrede, s ciljem primjene strategije „Od polja do stola“ u praksi, dok se očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih resursa u poljoprivredi sufinancira i putem Mjere 10.2. Programa ruralnog razvoja.

Ministrica je posjetila i vinariju poljoprivredne zadruge TRS koja broji 16 članova, obrađuje 60 hektara i zapošljava 14 ljudi. Zahvaljujući potporama iz Vinske omotnice izgradila je novi podrum, proširila kapacitet i modernizirala proizvodnju. Također, koristila je i kriznu mjeru skladištenja vina zbog otežanog poslovanja u kontekstu koronakrize. Trenutni kapacitet vinarije je 550 tisuća litara, a proizvodi do 350 tisuća litara godišnje.

Kroz Program ruralnog razvoja do sada je u Vukovarsko-srijemskoj županiji ugovoreno 1,28 milijarde kuna te isplaćena milijarda kuna. U okviru Mjere 7 u županiji su odobrena 53 projekta te odobrena potpora od 131 milijuna kuna. Navedeni projekti, između ostalog, obuhvaćaju ulaganja u 12 dječjih vrtića ukupnih kapaciteta za 424 djeteta.