Objavljene su Izmjene i dopune Pravilnika o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ (NN 128/22) kojima sektori proizvodnje i prerade gljiva, proizvodnje i prerade žitarica te proizvodnje poljoprivrednog reprodukcijskog postaju prihvatljivi za ulazak u predmetni sustav, a omogućeno je i označavanja proizvoda koji se koristi kao sastojak u prerađevinama npr. jabuke s oznakom „Dokazana kvaliteta“ u soku od jabuke. Ova izmjena doprinijet će još većoj zainteresiranosti za predmetni sustav od strane proizvođača, a potrošač će dodatno biti informiran o činjenici da proizvod sadrži sastojak koji ima dodanu vrijednost.  

 Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji nose znak „Dokazana kvaliteta“ – Hrvatska jamči potrošaču da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti. To znači da su i glavni sastojak i proizvodnja proizvoda iz Hrvatske. Do danas imamo priznate četiri oznake „Dokazana kvaliteta“ –  za voće, konzumna jaja, povrće i meso peradi, a zaprimljen je i novi zahtjev za svježe svinjsko meso koji su zajednički podnijeli Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske i Hrvatska poljoprivredna komora.

Sve detalje o sustavu „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“, kao i popis certificiranih proizvođača u sustavu možete pronaći na poveznici.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje