Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ostalima u utorak 4. svibnja 2021. godine sudjelovala u radu Stožera za otklanjanje posljedica uzrokovanih potresom. Predstavila je natječaj za obnovu poljoprivredne proizvodnje na potresom pogođenim područjima vrijedan 120 milijuna kuna. Također, ovom je prilikom potpredsjednik Vlade RH Medved uručio je ugovor iz Programa ruralnog razvoja vrijednosti odobrene potpore 6,4 milijuna kuna. Također i dvije Odluke o dodjeli potpore male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja u vrijednosti odobrene potpore veće od 2,5 milijuna kuna.  

Ministrica Vučković je na sastanku Stožera u Sisačko-moslavačkoj županiji predstavila otvoreni Natječaj Mjere 5 Programa ruralnog razvoja. Pomoću njega će pogođeni poljoprivrednici moći sanirati poljoprivredno zemljište, izgraditi i/ili rekonstruirati objekt, popraviti i/ili nabaviti strojeve, mehanizaciju i opremu za poljoprivrednu proizvodnju, nabaviti domaće životinje i sadnice višegodišnjeg bilja. Zahtjevi se mogu podnositi do 30. lipnja ove godine. Savjetnici Ministarstva poljoprivrede i djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na raspolaganju su poljoprivrednicima za pomoć i podršku s dokumentacijom.   

Prijave za natječaj omogućene i onima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika

-Svjesni smo u koliko su se iznimno teškoj situaciji poljoprivrednici potresom pogođenih područja našli. Stoga smo prilagodili Natječaj Mjere 5 te omogućili prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika, a fazu dostave određene dokumentacije, primjerice građevinske dozvole, pomaknuli na kraj ulaganja, uz cijeli niz drugih pogodnosti, izjavila je ministrica Vučković prilikom prezentiranja novog natječaja podoperacije 5.2.1. Programa ruralnog razvoja. Naglasila je i kako će „korištenje europskih sredstava biti ključno ne samo za oporavak već i za revitalizaciju poljoprivrede potresom pogođenog područja, uz cijeli niz drugih mjera pomoći, a po potrebi ćemo osigurati i dodatna sredstva“.  

Potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved ovom je prilikom dodijelio ugovor iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja. Ugovor je u vrijednosti odobrene potpore 6,4 milijuna kuna – projekt kojim će se rekonstruirati mreža šumskih prometnica u Kutini. Također dodijelio je i dvije Odluke o dodjeli potpore male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja u vrijednosti odobrene potpore veće od 2,5 milijuna kuna.   

Dodijeljeno više od 4 milijuna kuna  

Naime, nakon što je ministrica Vučković drvoprerađivačima u Glini dodijelila prvih 1,4 milijuna kuna potpora za sanaciju šteta od potresa, današnjim je uručivanjem ukupno dodijeljeno 10 Odluka o potporama male vrijednosti za 10 korisnika s područja Sisačko-moslavačke županije. Ukupan iznos dodijeljenih potpora je veći od 4 milijuna kuna. Sve to u sklopu Programa potpore za koji je u Državnom proračunu ukupno osigurano 10 milijuna kuna.  

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćeno više od 886 milijuna kuna od 1,1 milijardi kuna odobrene potpore.  

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje