U Belom Manastiru potvrđena je influenca ptica podtipa H5N1 u jednom dvorištu s 20 kokoši. Zbog uginuća 17 kokoši prijavljena je sumnja na influencu ptica. Odmah po zaprimanju sumnje veterinarska inspekcija Državnog inspektorata je stavila pod nadzor predmetno gospodarstvo. Ovlaštena veterinarska organizacija je provela službeno uzorkovanje te su četiri lešine dostavljene na laboratorijsko pretraživanje. Nacionalni referentni laboratorij za influencu ptica je potvrdio influencu ptica podtipa H5N1, a u tijeku je određivanje patogenosti uzročnog virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica).

S obzirom na preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i prethodnu epidemiološku situaciju po pitanju ove bolesti, usmenim rješenjem naređene su preventivne mjere radi suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti sukladno Delegiranoj uredbi Komisije (EU) 2020/687. Na predmetnom gospodarstvu tako je pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije Državnog inspektorata provedeno usmrćivanje preostale 3 kokoši, neškodljivo zbrinjavanje lešina i jaja, provedba završnog čišćenja i dezinfekcija gospodarstva..

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je zonu ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i zone nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje 3 i 10 km od zaraženog dvorišta. Područje koje se nalazi u zoni zaštite u trajanju do 22. lipnja 2022. godine je područje grada Beli Manastir u Osječko – baranjskoj županiji. Područja koja se nalaze u zoni nadziranja u trajanju do 2. srpnja 2022. godine su područja općina Čeminac, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac, Branjin Vrh i Viljevo u Osječko – baranjskoj županiji. U navedenim zonama će se provoditi daljnje mjere i aktivnosti, a s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja i pravovremenog otkrivanja influence ptica na području Osječko-baranjske županije.

O izbijanju influence ptica obavješteni su Europska komisija i mađarsko nadležno veterinarsko tijelo, s obzirom da dio zone obuhvaća i područje mađarskog teritorija.