Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem  u ponedjeljak, 25. listopada 2021. godine. Sudjelovala je u Krakovu na sastanku ministara poljoprivrede Inicijative tri mora, neformalnoj političkoj platformi usmjerenoj na koheziju EU i europskog prostora te, uz Hrvatsku, uključuje Austriju, Bugarsku, Češku, Estoniju, Latviju, Litvu, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Središnje teme susreta bile su osiguravanje proizvodnje hrane za životinje bogate proteinima u toj regiji, istraživanje i inovacije prehrambenih sustava te utjecaj ZPP-a na zelenu i digitalnu  transformaciju poljoprivrede i ruralnih područja Inicijative tri mora.

Ministrica je u raspravi o smanjenju ovisnosti Europe o uvozu proteinskih krmnih sirovina naglasila važnost ovog pitanja. To je zbog utjecaja na konkurentnost sektora stočarstva. On je izložen velikim izazovima i trenutno se nalazi u velikim teškoćama:

Osim dovoljnih količina proteinskih krmnih sirovina potrebno je osigurati i kvalitetu proizvodnje. Naglasak je na proizvodnju soje koja nije genetski modificirana. Uključeni smo u sve relevantne međunarodne projekte i inicijative. Zahvaljujući suradnji sa znanstvenim institucijama takve vrijedne prakse uspješno približavamo hrvatskim poljoprivrednicima. Oni iskazuju sve snažniji interes, a površine pod sojom u Hrvatskoj stalno rastu.

Također, ministrica je iskazala zadovoljstvo političkim dogovor o reformi ZPP-a koji je prepoznao potrebu zadržavanja proizvodno vezanih plaćanja za proteinske usjeve u sljedećem programskom razdoblju. Naime, Hrvatska je do sada koristila mogućnost takve potpore u maksimalnom iznosu. 2020. godine ovaj oblik pomoći koristilo je gotovo 8 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Ona su obrađivala ukupno preko 40 tisuća hektara.

Hrvatska delegacija je istaknula svoju uključenost u brojne projekte vezane za biogospodarstvo, uključujući i osnivanje platforme za biogospodarstvo. Kao prioritet u kontekstu Strategije poljoprivrede istaknula jačanje javnih i privatnih savjetodavnih usluga.

Na sastanku je bilo govora i o jednom od tri glavna stupa Inicijative tri mora – digitalnom sektoru. Njemu se u hrvatskoj poljoprivredi posvećuje velika pažnja. Naime, Hrvatska će kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti provoditi digitalnu transformaciju poljoprivrede. Ona će uključivati uspostavu digitalnih javnih usluga, sustava pametne poljoprivrede i sustava sljedivosti. Za to je osigurano 77 milijuna kuna.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje