Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem  u ponedjeljak, 25. listopada 2021. godine. Sudjelovala je u Krakovu na sastanku ministara poljoprivrede Inicijative tri mora, neformalnoj političkoj platformi usmjerenoj na koheziju EU i europskog prostora te, uz Hrvatsku, uključuje Austriju, Bugarsku, Češku, Estoniju, Latviju, Litvu, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Središnje teme susreta bile su osiguravanje proizvodnje hrane za životinje bogate proteinima u toj regiji, istraživanje i inovacije prehrambenih sustava te utjecaj ZPP-a na zelenu i digitalnu  transformaciju poljoprivrede i ruralnih područja Inicijative tri mora.

Ministrica je u raspravi o smanjenju ovisnosti Europe o uvozu proteinskih krmnih sirovina naglasila važnost ovog pitanja. To je zbog utjecaja na konkurentnost sektora stočarstva. On je izložen velikim izazovima i trenutno se nalazi u velikim teškoćama:

Osim dovoljnih količina proteinskih krmnih sirovina potrebno je osigurati i kvalitetu proizvodnje. Naglasak je na proizvodnju soje koja nije genetski modificirana. Uključeni smo u sve relevantne međunarodne projekte i inicijative. Zahvaljujući suradnji sa znanstvenim institucijama takve vrijedne prakse uspješno približavamo hrvatskim poljoprivrednicima. Oni iskazuju sve snažniji interes, a površine pod sojom u Hrvatskoj stalno rastu.

Također, ministrica je iskazala zadovoljstvo političkim dogovor o reformi ZPP-a koji je prepoznao potrebu zadržavanja proizvodno vezanih plaćanja za proteinske usjeve u sljedećem programskom razdoblju. Naime, Hrvatska je do sada koristila mogućnost takve potpore u maksimalnom iznosu. 2020. godine ovaj oblik pomoći koristilo je gotovo 8 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Ona su obrađivala ukupno preko 40 tisuća hektara.

Hrvatska delegacija je istaknula svoju uključenost u brojne projekte vezane za biogospodarstvo, uključujući i osnivanje platforme za biogospodarstvo. Kao prioritet u kontekstu Strategije poljoprivrede istaknula jačanje javnih i privatnih savjetodavnih usluga.

Na sastanku je bilo govora i o jednom od tri glavna stupa Inicijative tri mora – digitalnom sektoru. Njemu se u hrvatskoj poljoprivredi posvećuje velika pažnja. Naime, Hrvatska će kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti provoditi digitalnu transformaciju poljoprivrede. Ona će uključivati uspostavu digitalnih javnih usluga, sustava pametne poljoprivrede i sustava sljedivosti. Za to je osigurano 77 milijuna kuna.