Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala je na neformalnom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU. Sastanak ministara poljoprivrede je održan 6. i 7. rujna 2021. u Kranju. Središnja tema sastanka bila je jačanje dijaloga između urbanih i ruralnih područja u Europskoj uniji. Naglasak je bio na mogućnostima njihova daljnjeg razvoja.

Dugoročna vizija za ruralna područja EU do 2040. ima za cilj preokrenuti negativne trendove koji utječu na ruralna područja. To uključuje depopulaciju, starenje stanovništva i pad privlačnosti ruralnih područja kao mjesta za život. Vizija objedinjuje nekoliko politika koje nadilaze Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP). One zahtijevaju integriraniji i koordiniraniji pristup na razini EU, nacionalnoj i regionalnoj razini.

-Strategija poljoprivrede predviđa daljnja ulaganja u javne usluge na ruralnim područjima. Naglasak je na digitalizaciju, navodnjavanje, proizvodnju obnovljive energije i povećanje energetske učinkovitosti. Međutim, neophodan uvjet za uspjeh ovoga procesa usmjerenog na jačanje ruralnih područja jest nastavak neizostavnih ulaganja u ljudski kapital. Osobito u mlade, poduzetne i ambiciozne. Moramo omogućiti sredstva za investicije. Dužni smo osigurati preduvjete koji će omogućiti mladima da upravo u ruralnim područjima ostvare svoje poslovne ciljeve i odgovore na izazove stvarajući dodanu vrijednost, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dvodnevni boravak u Sloveniji poslužio je i za razmjenu informacija s ministrima ostalih država članica. Razgovarali su o procesu programiranja ZPP strateških planova, kao i o ostalim aktualnostima u sektoru.