Hrvatskom saboru Vlada je uputila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Prijedlogom izmjena zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uz ostalo se omogućuje jednostavnije osnivanje OPG-a te jasnije propisivanje kriterija odabira novog nositelja OPG-a, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Preciznije se reguliraju uvjeti za osnivanje dva ili više gospodarstva na istoj adresi na način da se zahtijeva razdvajanje resursa i obavljanja poljoprivredne djelatnosti od strane više OPG-ova s iste adrese.

Propisuju se i uvjeti pod kojima OPG može pružati usluge informacijskog društva i zakonito obavljati prodaju svojih proizvoda putem web shopa.

Izmjenama zakona o poljoprivredi osigurava se provedba tri nove uredbe EU-a u području Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) te se stvara pravni temelj za donošenje strateškog plana ZPP za razdoblje od 2023. do 2027. godine.

S tim u vezi utvrđuje se nova mjera poljoprivredne politike – mjera sektorske potpore, uz već utvrđene mjere ruralnog razvoja, izravne potpore i organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Također, organoleptičku analizu maslinovih ulja, pored službenih panela, obavljat će i profesionalni paneli, koji se sada ovlašćuju, na zahtjev proizvođača radi samokontrola prije stavljanja na tržište maslinova ulja, dok će službeni paneli obavljati provjere organoleptičkih svojstava djevičanskih maslinovih ulja radi službenih kontrola na tržištu.

Proizvođačke organizacije koje su osnovane na temelju Zakona o udrugama zamijenit će se drugim pravnim oblicima – zadrugama ili trgovačkim društvima, ne umanjujući im stečena prava i nastavljajući korištenje potpora koje su dobili kao prije osnovane udruge.