Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom 1. travnja 2022. , sudjelovala na otvorenju 23. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu. Sajam je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

U sklopu Proljetnog sajma, koji traje do 3. travnja, održava se i 17. međunarodni pčelarski sajam; također i Sajam opreme za hortikulturu HOROP, Sajam građevinske i komunalne opreme GRO-KONa Sajmu. Ove je godine sudjelovalo 400 izlagača iz desetak zemalja na stotinu tisuća četvornih metara površina.

Ministrica poljoprivrede obišla je brojne izlagače te potvrdila nastavak podrške Ministarstva poljoprivrede ovoj hvalevrijednoj manifestaciji koja zastupa interese hrvatskih poljoprivrednika. To potvrđuje i danas potpisan ugovor o suradnji na održavanju 29. Državne stočarske izložbe u sklopu Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma, koji će se održati od 9. do 11. rujna 2022. u Gudovcu. Državna stočarska izložba je središnja nacionalna manifestacija na kojoj se na jednom mjestu predstavljaju uzgajivači svih vrsta i pasmina domaćih životinja koja se uzgajaju u Republici Hrvatskoj.

estitam hrvatskim poljoprivrednicima na trudu i otpornosti koju su pokazali unatoč svim izazovima. O tome svjedoče neometane investicije u poljoprivredu kroz Program ruralnog razvoja. Iz njega je već isplaćeno 85 posto sredstava odnosno 15,7 milijardi kuna. Moram istaknuti i kako su upravo danas otvorene prijave za 200 milijuna kuna vrijednu potporu za nabavu mineralnog gnojiva u okviru paketa mjera ove Vlade u cilju ublažavanja rasta cijena energenata vrijednih 4,8 milijardi kuna, uključujući smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost na svježe proizvode te inpute u poljoprivredi, izjavila je ministrica Vučković.

Istaknula je kako je uslijed krize COVID-19 hrvatskim poljoprivrednicima isplaćeno više od 869 milijuna kuna, pri čemu je za izrazito važan sektor stočarstva isplaćeno gotovo 243 milijuna kuna.