19. svibnja 20022. otvorena je 56. međunarodna vrtna izložba Floraart 2022. Održava do 22. svibnja na Bundeku u Zagrebu. Ova izložba predstavlja najveći hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe te okuplja brojne domaće i strane izlagače.

Na izložbenom prostoru Parka Bundek na više od tristo tisuća metara kvadratnih otvorenog prostora i dvije tisuće metara kvadratnih zatvorena prostora svake se godine predstavi više od dvije stotine izlagača iz Hrvatske i desetak inozemnih izlagača. Istu izložbu posjeti više stotina tisuća posjetitelja. U sklopu izložbe održavaju se brojne promocije i različita tematska predavanja namijenjena posjetiteljima te prigodna prodaja cvijeća i sadnica. Posebna gošća ovogodišnjeg Floraarta je majstorica korejskog tradicionalnog aranžiranja cvijeća Kang Yong-Soon.

Proizvođači cvijeća podržani su različitim mjerama koje provodi Ministarstvo. U narednom razdoblju ovaj će sektor zasluženo imati veću i značajniju podršku. Do sada je okviru Programa ruralnog razvoja, iz mjere koja se odnosi na razvoj malih gospodarstava, za proizvođače u sektoru cvijeća ugovorena potpora u vrijednosti 15 milijuna kuna. Pri tome je isplaćeno 12,8 milijuna kuna. Posebno veseli činjenica da polovica tih projekata nose mladi poljoprivrednici.

Također, putem mjere koja se odnosi na povećanje konkurentnosti i preuzimanje novih tehnologija ugovoreno je projekata u vrijednosti gotovo 7 milijuna kuna. Pri tome je isplaćeno nešto više od pet milijuna kuna. Ovi proizvođači su prvi puta imali priliku koristiti i posebne mjere Ministarstva. One se odnose na olakšavanje tereta koronakrize. Tako njih 43 ostvarilo posebnu potporu vrijednu više od 2 milijuna kuna, kazala je ministrica Vučković prilikom otvorenja izložbe.