19. svibnja 20022. otvorena je 56. međunarodna vrtna izložba Floraart 2022. Održava do 22. svibnja na Bundeku u Zagrebu. Ova izložba predstavlja najveći hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe te okuplja brojne domaće i strane izlagače.

Na izložbenom prostoru Parka Bundek na više od tristo tisuća metara kvadratnih otvorenog prostora i dvije tisuće metara kvadratnih zatvorena prostora svake se godine predstavi više od dvije stotine izlagača iz Hrvatske i desetak inozemnih izlagača. Istu izložbu posjeti više stotina tisuća posjetitelja. U sklopu izložbe održavaju se brojne promocije i različita tematska predavanja namijenjena posjetiteljima te prigodna prodaja cvijeća i sadnica. Posebna gošća ovogodišnjeg Floraarta je majstorica korejskog tradicionalnog aranžiranja cvijeća Kang Yong-Soon.

Proizvođači cvijeća podržani su različitim mjerama koje provodi Ministarstvo. U narednom razdoblju ovaj će sektor zasluženo imati veću i značajniju podršku. Do sada je okviru Programa ruralnog razvoja, iz mjere koja se odnosi na razvoj malih gospodarstava, za proizvođače u sektoru cvijeća ugovorena potpora u vrijednosti 15 milijuna kuna. Pri tome je isplaćeno 12,8 milijuna kuna. Posebno veseli činjenica da polovica tih projekata nose mladi poljoprivrednici.

Također, putem mjere koja se odnosi na povećanje konkurentnosti i preuzimanje novih tehnologija ugovoreno je projekata u vrijednosti gotovo 7 milijuna kuna. Pri tome je isplaćeno nešto više od pet milijuna kuna. Ovi proizvođači su prvi puta imali priliku koristiti i posebne mjere Ministarstva. One se odnose na olakšavanje tereta koronakrize. Tako njih 43 ostvarilo posebnu potporu vrijednu više od 2 milijuna kuna, kazala je ministrica Vučković prilikom otvorenja izložbe.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje