Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 26. travnja 2022. sudjelovala na otvorenju prve hibridne tvornice u Europi za proizvodnju proteinskih izolata boba i krumpira NUTRIS grupe u Novom Senkovcu. Zatim i na povezanoj panel raspravi „Uloga plant based hrane u zelenoj poljoprivredi i prehrambenoj arhitekturi“.

Navedena tvornica proizvodi izolate proteina, škrob i vlakna iz boba i krumpira. Trenutno surađuje s više od 250 poljoprivrednika i zapošljava 50 stručnjaka. Do 2025. u cilju ima proizvodnju 70 tisuća tona visokokvalitetnih sastojaka za prehrambenu industriju; također i suradnju s više od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kao i otvaranje još stotinjak novih radnih mjesta.

Čestitam na realizaciji projekta koji primjenjuje inovativnu tehnologiju te održivi pristup poslovanju, koristeći principe cirkularne ekonomije. Ovakva visokotehnološka investicija u ruralnom području Slavonije, s radnim mjestima koja otvara te s ciljem da što veći udio sirovine za proizvodnju bude nabavljen od lokalnih proizvođača u skladu je sa Strategijom poljoprivrede RH do 2030. godine.

Također, riječ je o proizvođaču koji uspješno koristi sredstva Programa ruralnog razvoja za ulaganja u skladišta krumpira. Taj Natječaj je nastao kao brzo, dugoročno održivo i razvojno rješenje Ministarstva poljoprivrede za problem s kojima su se susreli hrvatski proizvođači krumpira uslijed zabrane sredstva za zaštitu bilja klorprofama; ugovorena vrijednost potpora za isti iznosi gotovo 103 milijuna kuna, izjavila je ministrica Vučković.

Dodala kako do sada u Virovitičko-podravskoj županiji ugovorena vrijednost potpora iznosi 1,1 milijardu kuna. Isplaćeno je 967 milijuna kuna, uz gotovo 33 milijuna kuna COVID-19 mjera pomoći.

Panelisti su se složili kako je ovakav koncept vrijedan model na kojem se treba graditi kvalitetan lanac opskrbe u hrvatskoj poljoprivredi. U njemu će nastati obilje nove vrijednosti za sve poljoprivredne proizvođače i za preradu u prehrambenoj industriji. Isto tako i za znanstveno istraživačke institucije te za zaposlenike, ali i širu društvenu zajednicu.

Također, prilikom posjeta slatinskom kraju ministrica je održala sastanak s predstavnicima tvrtke  Agroduhan d.o.o.; tema su bile aktualnosti u tom sektoru te problema rasta cijena inputa u proizvodnji.