Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 26. travnja 2022. sudjelovala na otvorenju prve hibridne tvornice u Europi za proizvodnju proteinskih izolata boba i krumpira NUTRIS grupe u Novom Senkovcu. Zatim i na povezanoj panel raspravi „Uloga plant based hrane u zelenoj poljoprivredi i prehrambenoj arhitekturi“.

Navedena tvornica proizvodi izolate proteina, škrob i vlakna iz boba i krumpira. Trenutno surađuje s više od 250 poljoprivrednika i zapošljava 50 stručnjaka. Do 2025. u cilju ima proizvodnju 70 tisuća tona visokokvalitetnih sastojaka za prehrambenu industriju; također i suradnju s više od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kao i otvaranje još stotinjak novih radnih mjesta.

Čestitam na realizaciji projekta koji primjenjuje inovativnu tehnologiju te održivi pristup poslovanju, koristeći principe cirkularne ekonomije. Ovakva visokotehnološka investicija u ruralnom području Slavonije, s radnim mjestima koja otvara te s ciljem da što veći udio sirovine za proizvodnju bude nabavljen od lokalnih proizvođača u skladu je sa Strategijom poljoprivrede RH do 2030. godine.

Također, riječ je o proizvođaču koji uspješno koristi sredstva Programa ruralnog razvoja za ulaganja u skladišta krumpira. Taj Natječaj je nastao kao brzo, dugoročno održivo i razvojno rješenje Ministarstva poljoprivrede za problem s kojima su se susreli hrvatski proizvođači krumpira uslijed zabrane sredstva za zaštitu bilja klorprofama; ugovorena vrijednost potpora za isti iznosi gotovo 103 milijuna kuna, izjavila je ministrica Vučković.

Dodala kako do sada u Virovitičko-podravskoj županiji ugovorena vrijednost potpora iznosi 1,1 milijardu kuna. Isplaćeno je 967 milijuna kuna, uz gotovo 33 milijuna kuna COVID-19 mjera pomoći.

Panelisti su se složili kako je ovakav koncept vrijedan model na kojem se treba graditi kvalitetan lanac opskrbe u hrvatskoj poljoprivredi. U njemu će nastati obilje nove vrijednosti za sve poljoprivredne proizvođače i za preradu u prehrambenoj industriji. Isto tako i za znanstveno istraživačke institucije te za zaposlenike, ali i širu društvenu zajednicu.

Također, prilikom posjeta slatinskom kraju ministrica je održala sastanak s predstavnicima tvrtke  Agroduhan d.o.o.; tema su bile aktualnosti u tom sektoru te problema rasta cijena inputa u proizvodnji.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje