Prema trećoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. u Republici Hrvatskoj iznosi 20 688 milijuna kuna. To je u odnosu na prethodnu godinu porast poljoprivredne proizvodnje od 13,3%. Poljoprivredna proizvodnja jednaka je zbroju vrijednosti biljne proizvodnje, stočne proizvodnje, poljoprivrednih usluga i vrijednosti proizvodnje neodvojivih nepoljoprivrednih sporednih aktivnosti. Pri tome je obračunsko razdoblje kalendarska godina.

Vrijednost biljne proizvodnje u 2021. bilježi rast od 12,9% u odnosu na 2020. Vrijednost stočne proizvodnje u 2021. bilježi rast od 16,2% u odnosu na prethodnu godinu.

Bruto dodana vrijednost u 2021. iznosi 10 979 milijuna kuna. Riječ je o porastu od 26,3%. Neto dodana vrijednost u 2021. porasla je 35,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Ekonomski računi u poljoprivredi za Republiku Hrvatsku izračunani su na temelju podataka dobivenih iz istraživanja Državnog zavoda za statistiku te administrativnih podataka Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Obuhvaćaju cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju, na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kod poslovnih subjekata.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje