Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku u razdoblju od siječnja do svibnja 2021. godine došlo je do povećanja izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 16 %. Uvoz je porastao za 6,6 % te je ostvareno daljnje smanjenje deficita u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

U razdoblju od početka godine pa sve do svibnja 2021. najznačajniji izvozni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi prema vrijednosti razmjene su kukuruz, svježa atlantska plavoperajna tuna i cigarete koje sadrže duhan. Istovremeno, najviše smo uvezli uljanih pogača te ostalih krutih ostataka, neovisno jesu li mljeveni ili u obliku peleta ili ne, dobiveni pri ekstrakciji sojinog ulja, zatim cigarete koje sadrže duhan, a na trećem mjestu su prehrambeni proizvodi s masenim udjelom mliječne masti većim od 1,5 %. 

Najznačajnije promjene vrijednosti izvoza poljoprivrednih proizvoda u periodu od siječnja do svibnja 2021. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine odnose se na rast izvoza ribe, rakova te mekušaca, potom žitarica i masti, ulja životinjskog podrijetla te njihovih prerađenih proizvoda, dok je uvoz najviše porastao kod proizvoda od žitarica, brašna, škroba ili mlijeka, zatim ostataka i otpadaka od prehrambene industrije te raznih prehrambenih proizvoda. 

Zemlje s kojima je Republika Hrvatska ostvarila najveći suficit u periodu od siječnja do svibnja su Bosna i Hercegovina, Italija i Japan, a najveći deficit ostvaren je s Njemačkom, Nizozemskom i Mađarskom.