Ministarstvo poljoprivrede je ovih dana objavilo Javni poziv osnovnim i srednjim školama za sudjelovanjem na izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“ koju u povodu obilježavanja Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane organizira već treću godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti javnosti o ovoj problematici.

Izložba odabranih učeničkih radova, besplatna za sve posjetitelje, održat će se 28. rujna 2023. godine u ulaznom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 10:00 do 20:00 sati.

Učenici će kroz svoje kreativne radove u sedam tematskih sekcija koje zajedno čine jednu cjelinu, posjetiteljima – potrošačima pružiti jednostavne i praktične savjete kako smanjiti otpad od hrane kod kuće, u restoranu i prilikom kupovine.

Pozivane su sve osnovne i srednje škole na području Republike Hrvatske da se do 28. travnja ove godine prijave na Javni poziv te sudjelovanjem na izložbi aktivno doprinesu ostvarenju cilja UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine – prepoloviti otpad od hrane na razini maloprodaje i kućanstava te općenito smanjiti gubitke hrane duž cijelog lanca proizvodnje i opskrbe hranom.

Detaljnije o prijavi u Javnom pozivu dostupnom na poveznici.

Predmetna manifestacija je dio informativno-edukativne kampanje za sprječavanje otpada od hrane, koja se provodi u okviru mjere „Unaprjeđenje sustava doniranja hrane RH“ Nacionalnog plana za oporavak i otpornost RH 2021.-2026.