Poštovani pčelari,

Svake godine prikupljamo podatke o gubitcima pčelinjih zajednica, te vas i ove godine pozivamo da sudjelujete u praćenju gubitaka pčelinje zajednice na razini Hrvatske. Upitnik je dostupan na poveznici:

https://www.bee-survey.com/index.php/327795?lang=hr

Upitnik je standardiziran na međunarodnom nivou, kako bi podaci iz različitih zemalja i klimatskih područja bili usporedivi. Upitnik se sastoji od obveznih pitanja koja se odnose na podatke o geografskom položaju pčelinjaka, broju uzimljenih zajednica i broju stradalih zajednica prema uzrocima (problemi s maticom, prirodne katastrofe i mrtve pčele), broj uzimljenih zajednica s mladim maticama, selidba na medonosne paše te praćenje invadiranosti varoom i korišteni (sredstva, lijekovi) tretmani protiv varoe po mjesecima. Ostala pitanja su važna i doprinose boljem razumijevanju pojavnosti gubitaka.

U Hrvatskoj pčeli te u Gospodarskom listu objavljeni su rezultati praćenja gubitaka za zimu 2020./2021. Na temelju analize podataka utvrđeni su gubitci od 29,5 % te 12,94 % slabih zajednica.

U cilju što jasnije slike o gubitcima po svim našim regijama potreban je veliki broj odgovora pčelara koji su imali gubitke, a isto tako i pčelara koji nisu imali gubitke, jer nam to daje realnu sliku razmjera gubitaka. Nakon prikupljanja i obrade podaci će biti objavljeni i dostupni u stručnim i javnim glasilima.

Molim vas da upitnik ispunite što prije iako će biti dostupan do kraja svibnja 2022. godine.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje