Poštovani pčelari,

Svake godine prikupljamo podatke o gubitcima pčelinjih zajednica, te vas i ove godine pozivamo da sudjelujete u praćenju gubitaka pčelinje zajednice na razini Hrvatske. Upitnik je dostupan na poveznici:

https://www.bee-survey.com/index.php/327795?lang=hr

Upitnik je standardiziran na međunarodnom nivou, kako bi podaci iz različitih zemalja i klimatskih područja bili usporedivi. Upitnik se sastoji od obveznih pitanja koja se odnose na podatke o geografskom položaju pčelinjaka, broju uzimljenih zajednica i broju stradalih zajednica prema uzrocima (problemi s maticom, prirodne katastrofe i mrtve pčele), broj uzimljenih zajednica s mladim maticama, selidba na medonosne paše te praćenje invadiranosti varoom i korišteni (sredstva, lijekovi) tretmani protiv varoe po mjesecima. Ostala pitanja su važna i doprinose boljem razumijevanju pojavnosti gubitaka.

U Hrvatskoj pčeli te u Gospodarskom listu objavljeni su rezultati praćenja gubitaka za zimu 2020./2021. Na temelju analize podataka utvrđeni su gubitci od 29,5 % te 12,94 % slabih zajednica.

U cilju što jasnije slike o gubitcima po svim našim regijama potreban je veliki broj odgovora pčelara koji su imali gubitke, a isto tako i pčelara koji nisu imali gubitke, jer nam to daje realnu sliku razmjera gubitaka. Nakon prikupljanja i obrade podaci će biti objavljeni i dostupni u stručnim i javnim glasilima.

Molim vas da upitnik ispunite što prije iako će biti dostupan do kraja svibnja 2022. godine.