Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je 11.srpnja 2024. godine održao sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore. Iz komore su izložili problem poljoprivrednika koji su prijavili intervenciju 31.04. te zbog administrativnih procedura nisu ostvarili pravo na potporu.

Za 2023. godinu određen broj korisnika intervencije nije zadovoljio sve propisane uvjete. Zbog toga neće biti u mogućnosti ostvariti potporu. HPK navodi da je osnovni razlog neispunjavanja obveza to što poljoprivrednici nisu bili u mogućnosti obaviti gnojidbu u agrotehničkim rokovima temeljem provedenih analiza jer laboratoriji nisu u mogućnosti pravovremeno obraditi dostavljene uzorke.

U skladu s nalazom i uputama ARPA-e, Agencija za plaćanja je u 2023. godini izuzela od potpore korisnike kod kojih nije poštivana slijedivost, odnosno analiza tla i gnoja nije obavljena prije gnojidbe. Također, obavezna je nastaviti pratiti provedbu i kontrolu svih uvjeta propisanih intervencijom.

Ministar poljoprivrede iskazao je razumijevanja spram problema poljoprivrednika. Najavio je intenziviranje aktivnosti Agencije i Ministarstva u smjeru rješavanja problema s isplatama sredstava u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. Svi sudionici sastanka su usuglasili nastavak zajedničkih aktivnosti u istom smjeru.

Moramo djelovati zajedno, imamo isti cilj i samo ga zajednički možemo postići. Administrativno rasterećenje poljoprivrednika i ubrzanje isplata o kojima uvelike ovise jesu i ostat će smjerovi mojih zalaganja, zaključio je ministar Dabro.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede