U Koprivnici je u četvrtak, 17. rujna 2020. godine, održana završna svečanost projekta “Zlata vrijedan” u sklopu koje su dodijeljene ovogodišnje nagrade zlata vrijednim poljoprivrednicima, manifestacija koja se u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Večernjeg lista i Hrvatske radio televizije održava sedmu godinu zaredom. Prva nagrada otišla je u ruke OPG-a Mario Trbušić iz Krapinsko-zagorske županije, druga nagrada dodijeljena je poljoprivrednom gospodarstvu PA-VITA iz Sesveta, dok je treće mjesto pripalo OPG-u Košić iz Krkanca u Varaždinskoj županiji. Najbolja mlada nada u poljoprivredi ove godine je OPG Damira Orende iz Male Črešnjevice u Virovitičko-podravskoj županiji, a najbolji OPG po izboru čitatelja je OPG Strgar iz Drenovaca kod Županje.  

Prva nagrada otišla je u ruke OPG-a Mario Trbušić koji posjeduje modernu i tehnološki opremljenu farmu svinja u Krapinsko-zagorskoj županiji. Prije dvadesetak godina kada se počeo baviti svinjogojstvom pa do danas Mario je broj svinja povećao gotovo sto puta. Na farmi, koja je cijela pod video nadzorom, danas ima 200 krmača te godišnje 4000 tovljenika i 4500 prasadi. Za prehranu svinja kompjuterski se miješa osam različitih menija dnevno, a radi prehrane svinja obrađuju i oko 87 hektara zemlje te godišnje proizvedu oko tisuću tona kukuruza. U farmu opremljenu svim mogućim tehnološkim dostignućima do sada su uložili oko 21 milijun kuna, dijelom pomoću Mjera ruralnog razvoja, a nagrada od 30 tisuća kuna za osvojeno prvo mjesto svakako će im dobro doći za daljnja ulaganja. Naime, Trbušićevi planiraju još ulagati, i to u solarne panele kako bi proizvodili električnu energiju za vlastite potrebe, a višak isporučivali HEP-u te u klaonicu i preradu, zbog čega bi zaposlili još dva mesara. Zadovoljstvo i daljnju ambiciju pronalaze u činjenici da je meso uvijek svježe te da je sve unaprijed prodano, a kontinuitet isporuke nikada nije doveden u pitanje. 

Drugo mjesto i nagrada od 20 tisuća kuna pripala je poljoprivrednom gospodarstvu PA-VITA, jednom od najuzornijih mljekarskih gospodarstava u Hrvatskoj, čije je mlijeko među najkvalitetnijim u državi. Kristijan Pandek, diplomirani inženjer agronomije stočarskog usmjerenja i njegova supruga Maja, diplomirana ekonomistica, ponosni su na svoju farmu na kojoj uzgajaju 135 muznih krava simentalki te još stotinjak grla podmlatka, a za čiju prehranu obrađuju 94 hektara zemlje koju su dobili u tridesetpetogodišnju koncesiju od države. Godišnje proizvedu oko milijun litara mlijeka koje predaju mljekarskoj industriji, a dio prodaju putem mljekomata. Do kraja godine trebalo bi biti završeno oko dva milijuna eura vrijedno proširenje farme i njezina digitalizacija pa će, između ostalog, potrošači putem web-kamera moći pratiti kako teče proizvodnja svake litre mlijeka na ovome poljoprivrednom gospodarstvu sa sjedištem u Sesvetama i farmom smještenom u trokutu Zagreba, Dugog Sela i općine Rugvica. U planu imaju izgradnju mini sirane jer smatraju da je tržišno važno imati proizvode s dodanom vrijednošću. 

Izborom stručnog žirija treće je mjesto pripalo OPG-u Košić iz Krkanca u Varaždinskoj županiji. Ova vrijedna obitelj uzgaja krumpir, mrkvu, peršin, ciklu, zelje, poriluk, tikve, korabe, salatu, papriku, rajčicu i mahune, godišnje u plastenicima i na otvorenom uzgoji oko pola milijuna tona povrća. Pod plastenicima Košićevi imaju 1500 četvornih metara, obrađuju i sedam hektara zemlje, a cijela obitelj je uključena u proizvodnju povrća s ciljem povećanja povrčarske proizvodnje kao prioritetne grane koja ima perspektivu u budućnosti, kao i zbog sve veće potražnje domaćih svježih proizvoda.  Uz proizvodnju povrća na otvorenom OPG je prije 15 godina povećao i proizvodnju u plastenicima, gdje se uzgaja plodovito povrće i presadnice za vlastitu proizvodnju na otvorenom. Svoje povrće prodaju na kućnome pragu, no većina se plasira direktno preko Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće te preko drugih trgovačkih lanaca. 

Najbolja mlada nada u poljoprivredi ove godine je OPG Damira Orende iz Male Črešnjevice u Virovitičko-podravskoj županiji, koji je prije dvije godine preuzeo gospodarstvo od oca i nastavio obiteljsku tradiciju poljoprivredne proizvodnje.  Na četiri hektara ima sjemensku proizvodnju paprike i proizvodnju industrijske paprike, češnjaka i krumpira, a u 1500 četvornih metara plastenika uzgaja trešnje. Ukupni godišnji prinos voća i povrća na OPG-u Damira Orende iznosi oko sto tona, a sjemena paprike sorti Slavonka, Podravka i Pitoma ima oko stotinu kilograma. Godišnje uzgoji i između 50 i 60 tisuća presadnica paprike te 5000 božićnih drvaca. 

I čitatelji su odabrali svog favorita, pa je tako najbolji OPG po izboru čitatelja onaj Željke Strgar iz Drenovaca kod Županje, koja sa suprugom i šestero djece na istoku Hrvatske ima plantažu prvoklasnih jabuka. Voćnjak je opremljen protugradnom mrežom, ima sustav za navodnjavanje te pumpa crpi vodu iz bunara. S dvogodišnjim sadnicama uvezenim iz Italije i svom opremom bila je to investicija vrijedna oko tri milijuna kuna, koju su najvećim dijelom financirali iz Programa ruralnog razvoja. Iskorak u voćarstvo dogodio se  nakon desetljeća isključivo ratarske proizvodnje. Ipak, nisu se “odrekli” ni ratarstva pa siju merkantilnu soju, ječam i pšenicu te pod ovim kulturama imaju oko 34 hektara zemlje. 

Cilj projekta je utjecati na promjenu percepcije poljoprivrede i rada u poljoprivredi te prikazati dobre priče ljudi koji vrijedno rade na hrvatskim poljima i farmama. Za mene su svi predstavljeni poljoprivredni proizvođači pobjednici. Riječ je o velikoj želji, volji te trudu i radu koji najčešće uključuje cijele obitelji te načinu života. Zadovoljstvo mi je što su sredstva Programa ruralnog razvoja pomogla unaprijediti njihove proizvodnje. Vjerujem da su takve uspješne poljoprivredne proizvodnje poticaj svima i primjer da se zaista može uspjeti u poljoprivredi i živjeti od nje. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva čuvari su našeg ruralnog prostora i generatori njegovog razvoja. Nastavit ćemo posvećivati im potrebnu pažnju i stvarati preduvjete da budu još uspješniji. Čestitke svima – izjavila je ministrica Vučković.