Sadnjom spomen loze ispred Hotela Medena, u četvrtak, 7. studenog 2019. u 17 sati i službeno je otvorena Sabatina 2019., 29. Međunarodni susret vinogradara i vinara koji se održava 7. – 10. studenog.

Ovaj susret vinara koji traje već dugi niz godina započet je sadnjom spomen loze ispred hotela Medena u mjestu Seget kod Trogira. Nakon sadnje spomen loze, održano je uručivanje priznanja laureatima, a prije uručivanja govor je održao i dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Zoran Grgić povodom obilježavanja 100 godina Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon dodjele priznanja održana je radionica Stare sorte – inovativna vina gdje su predstavljene stare autohtone sorte debit i lasina kroz vina Ante Sladića.

Danas, 8. studenog, na rasporedu su radionice o Zaštićenim oznakama izvornosti te Znanstveno stručni skup u organizaciji Agronomskog fakulteta gdje će se održati razne prezentacije o Vinarstvu i Vinogradarstvu. U 18 sati se održava radionica pod nazivom “Kultura pijenja vina”, a u 20 sati je na rasporedu svečano uručivanje priznanja za kvalitetu otvorenih i mladih vina.

Za sutra je planiran studijski obilazak vinogradarsko – vinarskih destinacija u Klisu.

 class=
Otvaranje Sabatine 2019. – sadnja spomen loze
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
Prethodni članakKako je HEP u zaleđu Zadra uhvatio dobar vjetar
Sljedeći članakStudenti biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema – prijavite se fakultetima za dodjelu stipendije od 10.000 kuna
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.