Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 31. siječnja 2023. u Zagrebu održala sastanak s više od stotinu predstavnika 51 lokalne akcijske grupe (LAG) na temu stanja provedbe LEADER pristupa u Hrvatskoj i mogućnostima za provedbu ovog programa od 2023.godine. Sastanak se održao u okviru radionice koju je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Nacionalnom ruralnom mrežom, LEADER mrežom Hrvatske i Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj organiziralo za LAG-ove.

Ministrica Vučković predstavila je rezultate provedbe LEADER-a u Republici Hrvatskoj i pripremne aktivnosti za razdoblje 2023.-2027. te je tom prilikom istaknuto kako su LAG-ovi objavili natječaje vrijedne 87,6 milijuna eura, pri čemu je do 23. siječnja 2023. odobren 3.601 projekt u vrijednosti od 64 milijuna eura, uslijed čega će doći do stvaranja novih 210 radnih mjesta.  U odnosu na Program ruralnog razvoja, u Strateškom planu RH do 2027. povećana su sredstva za LEADER program na 103 milijuna eura. Uključivanjem lokalnog, ruralnog stanovništva u izradu i provedbu strategije područja na kojem žive jamstvo je određivanja mjera i potpora koje najbolje odgovaraju njihovim potrebama, okolišu, kulturi, radnim tradicijama i vještinama.

Predstavnicima LAG-ova prezentiran je napredak u pripremi lokalnih razvojnih strategija, otvorena je rasprava o novim mjerama i kriterijima za dodjelu sredstava LAG-ovima u razdoblju 2023.-2027., pri čemu će Ministarstvo poljoprivrede pripremiti i javno objaviti odgovore na sva ključna pitanja važna za rad LAG-ova. Sve lokalne akcijske grupe su još jednom pozvane da upute svoje prijedloge i komentare vezano uz novo razdoblje i kriterije dodjele sredstava te da se uključe u tematsku radnu grupu u okviru Nacionalne ruralne mreže gdje mogu raspravljati i prezentirati jedinstvena stajališta važna za unapređenje njihovog rada.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje