Posljednji ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Event održao se 01. srpnja u Zagrebu u restoranu Tagliata. Veliki broj ugostitelja i turističkih djelatnika okupio se kako bi saznao i upoznao posebnosti ovog „drugačijeg eventa”. Njihovo druženje na ovom lijepom eventu nije poremetilo ni kratkotrajno poslijepodnevno nevrijeme.

Gosti su mogli uživati u brojnim kvalitetnim proizvodima izlagača iz svih dijelova Hrvatske i susjedne nam Slovenije. Izlagači koji su uveličali ovaj event su: Vina Prelac, Vinarija Gospoja, Matić vina, Sosich wines; Ščurek vino, Kopjar, Vinarija Kabola, Anđelini vina, PP Orahovica, Vinarija Vivoda, Kraljevski vinogradi, Pjenušci i vina Josipović, Vinarija Škaulj; Cromaris, PG Orehovec, Tiskara Sušak, Gastro tim, Đanić rakija I likeri, Riba Dražin, Marikomerc, Vina Jakovac, Destilerija Šimić; Mini mljekara Veronika koja je oduševila sa svojim vrhunskim sirevima, Alden bakalar, Auto-hrvatska sa Peugeot vozilima, Histris; Dukat Hrvatska sa President sirevima, Scorpio ugo oprema, Gligora, Javna ustanova Rera sa prezentacijom Kaštela i Kaštelanske enogatronomije i voda Jana.

Poseban izlagački prostor i prezentaciju imali su izlagači sa područja Zagrebačke županije. Oni su prezentirali vinske ceste i vinare Jastrebarskog područja i županije. Izvrsne Turopoljske štrukle sa tartufima pripremila je gospođa Ivana Belošević iz Pekare Cipov. Posebnu slatku notu eventu dala je tvrtka Choco.hr Palatin doo sa svojim izvsrnim pralinama i čokoladnim slasticama.

Uz razna iznenađenja jedno posebno je bilo kada je napravljena vrlo lijepa prezentacija kaštelanske eno-gastro baštine „Kaštelanski žmuli i pjati”. Predstavili su se sa pripremljenom sipom i bobom koju su sljubili sa vrhunskim kaštelanskim crljenkom. Sve je to vodio gospodin Srećko Radnić iz Javne ustanove RERA.  

Osim druženja sa izlagačima, posjetitelji su mogli poslušati brojne radionice vrhunskih govornika. Vrlo lijepu prezentaciju imao je chef Dragan Jovanović o Sousvide kuhanju i vakumiranju moderne generacije, zatim GASTRO-Tim o MEIKO perilici za kvalitetne ugostitelje i hotelijere, o sljubljivanju sira i vina govorila je Mira Šemić, dok je Filip Savić pričao o potencijalu Rose vina. Bilo je tu i ostalih zanimljivih tema poput: važnost pravilnog servisa u ugostiteljstvu (Mario Meštrović); prezentacija o Rieslingu (Kruno Filipović i Manuela Maras); novi trendovi u miksologiji (Filip Sarilar).

Glavni cilj organizatora ovog događaja (Dantes – agencija Ricerca Mercato) bio je promovirati lokalne proizvođače. Osim toga cilj je bila edukacija, podizanje kvalitete ponude i usluge i međusobno povezivanje partnera izlagača i ugostiteljskog sektora.

Kvalitetu ovog događanja prepoznali su mnogi. Tako su partneri ovog eventa Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebačka županija; Turistička zajednica zagrebačke županije, Hrvatska gospodarska komora ŽK Zagreb i Obrtnička komora Zagreb. Sam projekt je i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede.

Partneri projekta su bili i Turistička zajednica grada Gospića i Turistička zajednica općine Plitvička Jezera. Oni su se predstavili svojom turističkom ponudom i zajedničkim projektom LIKA je LIK. 

Također, treba napomenuti kako su održani humanitarni Cooking Show i humanitarna večera sljubljivanja hrane i vina u čijoj su pripremi sudjelovali gastro chef Dragan Jovanović, kuhar Marikomerca Tomislav Karamarko, kuhar Luka Dančulović, Željko Sabalić, te kuhari restorana Tagliata.  Gosti su mogli uživati u vrhunski pripremljenim jelima sljubljenima sa vrhunskim vinima kao i u promociji lokalne enogastronomije. Sommelieri Mario Meštrović i Filip Savić uz stručno vođenje Manuele Maras svojim objasnili su kako kvalitetno sljubiti vino i hranu.

wine enogastro zagreb

Prikupljeni iznos zajedno s prikupljenim financijskim sredstvima na svim ostalim eventima biti će doniran Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za novu „Sobu čuda”.  Kako poručuju iz Udruge – Čuda se rađaju tamo gdje ima puno ljubavi. Sretni smo što živimo u zajednici koja nas prepoznaje i to nam svakodnevno dokazuje. Zajedno počinjemo ponovno izgradnju naše nove Sobe čuda!!

Dantes Begić i agencija Ricerca Mercato poziva sve koji su voljni pomoći da mogu to učiniti uplatom novčane donacije sa naznakom „za sobu čuda”. Uplata se izvršava na račun Udruge

IBAN: HR3324840081105429603 

SWIFT: RZBHHR2X – RBA dd

Više info možete dobiti na info@uosismz.hr

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOtopina sode bikarbone kao ekološki insekticid
Sljedeći članakIma li Ministarstvo strategiju kako povećati domaću proizvodnju sjemena?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.